Wednesday, June 10, 2009

VI CLASS (NON IAS) - CIVICS

Class: VI Sub : Civics (Non IAS)

UNIT - 1
THE FAMILY

1. What is a family?
A. A family is a group of people living together, having kinship and blood relationship. It consists of father, mother and their children.

2. What does the family give to the individual?
A.
1. A family is a best training school for citizen.
2. It develops good manners in the children.
3. It also develop the personality of them.
4. It fulfills the wants and desires of the children and teaches to live
together.
5. It shares our joys and sorrows.
6. A family is the cradle of civilization.

3. What is a joint family ?
A. A family in which husband, wife, sons, grand sons, daughters grand daughters, grand father and grand mother live together is called a joint family.

4. What are the advantage of a joint family ?
A. The advantages of a joint family are :-
1. It provides food, shelter and clothing to all its members.
2. There is lot of co-operation and understanding among the members of the family.
3. Collective farming in possible in rural area.
4. Grandparents take care of small children,
5. It also helps the old, sick, weak and disabled members of the family.
6. The children learn many good things from their grand – parents.
7. It inculcates good civic virtues, like cooperation, sacrifice, tolerance, sympathy and broad-minded out look in children,.
8. Members of the joint family live and work together. So, they can save the time and money.

5. Why did the joint family system became unpopular?
A. As the days, passed, joint families have disappeared.
The reasons for which are :-
1. Love for individual freedom.
2. Misunderstandings and quarrellings among the family members.
3. Liking for town life.
4. Desire for higher education and
5. Desire for new jobs.

6. What are the advantages of small family?
A. The advantages of small family are :-
1. The family income will be shared by a few members.
2. Parents can spend more money on each child and thus can satisfy the child’s wants.
3. Parents can give better food, clothing, education, health care and attention to their children.
4. The small family norm leads, to greater welfare for all.

7. What are the disadvantages of large family?
A. The disadvantages of large family are :-
1. The limited resources of a family are divided among large number of members. So, they cannot meet their requirements.
2. Children cannot find adequate food, clothing, shelter, medical education and other facilities in view of property.
3. The life of the members will be miserable.

8. Why should we control the growth of population?
A. There are several reasons why the population should be controlled.
1. If we control the population each individual enjoys a large share of national wealth.
2. Children will have better facilities of food, clothing, shelter, medical care and education.
3. The child gets individual attention and care from the parents and parents can concentrate on their family in better way.
4. It is not only helpful for individual development but also helpful for the national development.

II. Fill in the blanks :-


1. Members of the family are related to one another.
2. Family is based on marriage in every community.
3. The eldest member acts as the head of a family.
4. The joint family system provides security to the old, sick and disabled members.
5. Now-a-days small family has become an ideal.
6. Family is the basic and most important unit of a society.
7. Family is the cradle of civilization.
8. Family is the best training school for a citizen.
9. Marriage is an age-old custom in every community.
10. 10 million children are added to the population of our country every
year.
11. The people of developed countries like U.S.A. and U.K. have checked
population growth effectively through family – planning methods.
12. The small family norm has become popular in the present times.

III. Match the following :-

1. Nuclear family ( b ) a) A family in which husband,
wife, sons, grandsons,
daughters, ground daughters,
grand father, grand mother live
together.

2. Joint family ( a ) b) A family which has husband,
wife and their children.

3. Large family ( c ) c) A family which has a large
number of children.


UNIT II
THE COMMUNITY

1. What is a of a community?
A. A community is a large group of people who are having common interests like common language, common customs, etc.

2. Describe the rural communities.
A.
1. The main occupation of our rural community is agriculture.
2. Many people in our country belong to this community.
3. These communities do not have even the bare necessities of life.
4. Even drinking water facilities do not exist in some places.
5. These communities lack modern amenities.
6. In recent years, some facilities such as transportation, electricity,
medicine, posts and telegraphs, education, etc., have been
introduced in some villages in our country.
7. Still they are inadequate.
8. Literacy is very low

3. What are the characteristics of an Urban community?
A.
1. Nearly 28% of people in India live in urban communities.
2. Most of them are either labours in industries or employees in public offices or businessmen.
3. Facilities in matters such as transportation and electricity have developed in these communities.
4. As the population density is very high, the traffic is quite heavy in urban areas.
5. Though educational and medical facilities are more in urban communities than in the rural communities, yet there are some problems.
6. Urban communities depend upon rural communities for their the food grains, milk etc.
7. Literacy rate is high in urban communities when compared to the rural.

4. What is civic life?
A. Leading life in a cultural and social way is called civic life.
Cooperation, discipline and mutual understanding are quite
necessary for civic life.

5. What are social evils?
A. The evils existing in our society are called social evils. Some of the social evils are untouchability, dowry system, caste system, etc.

6. What is public property?
A. Public property is that which is intended for the benefits of all individuals in a society.
Ex: Roads, Railways, Public Parks, etc.


UNIT – III
LOCAL SELF GOVERNMENT


1. Who is the executive officer of the municipal corporation? How is he
appointed?
A. 1. The commissioner is the executive officer of the municipal
corporation.
2. The state government appoints an officer of an I.A.S rank as Chief
Executive Officer. He supervises all the functions of the
corporation.

2. What are the local self governing bodies in the urban areas?
A. There are five types of local self governing bodies in the urban areas.
They are : municipal Corporation , municipality , cantonment boards ,
port trusts , development trusts.

3. What is meant by decentralization of administration?
A. 1. If the government divides the power and entrusts the management of the local affairs to the local people at various levels-then this procedure is called Decentralisation Of Administration.
2. It is also called local self government.
3. It provides the foundation for the edifice of the Indian Democracy.

4. Which are the sources of income for a village panchayat?
A. A village panchayat gets its income :
1. By levying taxes such as profession tax, house tax etc.
2. Through grants in aid and loans from the government.
3. By receiving contributions from the people.
4. Through fees like octroi.
5. Through fees for the use of rest houses.
5. Who is Sarpanch?
A. 1. Sarpanch is the elected head of the village panchayat. He is also
called the President of the village Panchayat.
2. He is elected by all the adults of the village by secret ballot.
3. He presides over the meetings and presents the budget to the
panchayat.

6. What are the duties of a Mayor?
A. Mayor is the head of the corporation. His duties are:
1. He acts as a presiding officer for the meetings of the corporation.
2. He receives important persons visiting the cities.
3. He supervises the work of the various parts of the city and receives
petition.

7. Write short notes on the following briefly.
A. 1. Standing Committee : In mandal parishad and zilla parishad some of their members are appointed by the chairman to look after the various developmental works. Such committees are called as ‘standing committees’. They are six in number .They are for development, education, social welfare, women’s welfare, works and finance.

2. Zilla Parishad Chairman : He is elected by the voters in the district directly. The voters of the municipal areas are not eligible to vote. His period of office is 5 years. He presides over the meetings of the zilla parishad and appoints the zilla parishad members to standing committees.

3. Mandal Development Officer : He is appointed by the government. He executes the resolutions passed in the mandal parishad meeting. He advises the mandal parishad chairman on policy matters. He supervises the development works in the mandal. He prepares the budget and gets it approved by the M.PP as well as the Z.PP.

8. Who is called municipal councillor?
A. 1. The members of the municipal council are called as the municipal
councilors.
2. Each of them is elected through secret ballot by the voters residing
in the ward once in five years.
3. One of the councilors is elected as vice Chairman.
4. The councilors constitute the municipal council.

9. State the working of village panchayat in your area.
A.1.The village panchayat consists of Grama Sabha and a Sarpanch. All
the voters of the village will be its members.
2. The Grama Sabha is the general body and meets twice in an year.
3. These meetings are presided over by the Sarpanch or the
Upasarpanch.
4. 8 to 16 members are elected from each ward.
5. A woman member is also nominated and 1 or 2 seats are reserved
for scheduled castes.
6. The Sarpanch heads the Panchayat.
7. An executive officer is appointed by the state government to
implement the decisions of the Panchayat.

10. What are the obligatory duties of a municipal corporation?
A. 1. Supply of drinking water.
2. Sanitation and public health.
3. Education and electricity.
4. Registrations of the births and deaths.
5. Lighting and sweeping of roads and streets.
6. Regulation of cremation ground, grave yards etc.

11. What are the financial resources of a municipal corporation?
A. Financial resources of a municipal corporation are:
1. Indirect taxes like octroi.

2. Direct taxes like tax on property, houses, vehicles, land, animals,
profession, trade etc.
3. Grants from the government.
4. Service levy on items like water, lighting etc.
5. Collections and the donations from the public.
6. Loans either from the public or the government.

12. State the financial resources of the Zilla Praja Parishad
A. The zilla parishad is the next tier above the mandal parishad. Its main financial resources are :
1. The parishad’s share from land cess and other taxes.
2. The funds allocated by the central and the state governments.
3. Grant-in-aid received from the central and the state government.
4. Income from endowments and other properties under its control,
5. Contributions and donations from the public.

13. How is municipal corporation formed?
A. Formation of municipal corporation:
1. Each city is divided into wards.
2. The members are elected, one from each ward on the basis of
adult franchise and secret ballot.
3. Each member is called a corporator.
4. The members of the corporation constitute the corporation.
5. The head of the corporation is called ‘Mayor’. He is elected directly,
through secret ballot by all the voters in the city.
6. One of the corporators is elected as Deputy Mayor.
7. Their term is 5 years. Thus the municipal corporation is formed.

14. What are the duties of the municipal corporation?
A. Muncipal corporation duties are divided into two types-obligatory and discretionary.
1. Obligatory Functions : Supply of drinking water, education and
electricity, sanitation and public health, registration of the births and deaths, lighting and sweeping of roads and streets, regulation of cremation grounds and grave yards etc.
2. Discretionary Functions : Establishment of libraries, museums,
kalakshetras etc., registration of the marriages, survey of buildings and lands, taking census of the population and construction and maintenance of public parks, gardens or recreation grounds

15. Explain the different types of Local Self Government
bodies in Andhra Pradesh.
A. 1) Three – tier Panchayat Raj set-up was provided in Andhra
Pradesh in rural areas. They are : (i) Village Panchayat : The
Sarpanch is its head. The period of office is 5 years. This is the
lowest unit.
ii] The next tier above the village panchayat is mandal Parishat.
The Mandal Parishat has its head. It appoints committees for
different departments of administration.
iii] The Zilla Parishat is the highest tier. The Chairman of Zilla
Parishat presides over the meetings.
2) There are five types of Urban Local Self- Governing bodies.
i] Municipal corporation: Cities like Hyderabad has this. The
Head of the Corporation is Mayor. Commissioner is the
Executive Head.
ii] Municipality : Towns have this type. The elected Chairman is the
head. The Executive Head is the Municipal Commissioner.
iii] Cantonment Boards.
iv] Port Trusts
v] Development Trusts

16. Explain the structure and functions of Mandal Parishat.
A. Mandal Parishat :
1) Structure :
i) Mandal Parishat is the next tier above the Village Panchayat. This is the local self-governing body of the people of each mandal.
ii) Each Mandal Praja Parishat has an elected head duly elected by the people above 18 years of age in the mandal.
iii) The Sarpanches, M.L.A.s and M.Ps within the mandal are the members of the Parishat.
iv) The members of the mandal Parishat elect a Vice- President for the mandal.
v) The period of office is 5 years.
2) Functions : Mandal Parishat appoints Committees to
administer the different departments. Its function are:
i) to provide primary education
ii) to take up animal husbandry and agricultural development
iii) to construct and maintain roads.
iv) to take up child care and social welfare activities.
The Mandal Development Officer helps to carry out its
functions.

17. Describe the Panchayat Raj set- up.
A. Panchayat Raj set-up : A three – tier Panchayat raj set-up was provided in Andhra Pradesh in rural areas. They are :
1) Village Panchayat : The Sarpanch is its head. The period of office is 5 years. This is the lowest unit.
2) The next tier above the village panchayat is Mandal Parishat. The Mandal Parishat has its head. It appoints committees for different departments of administration.
3) The Zilla Parishat is the highest tier . The Chief Executive Officer is called ‘District Development Officer’. The Chairman of Zilla Parishat presides over the meetings.

Role : These three institutions have been playing a significant role in solving the local problems and needs of the people of the respective areas.

Functions:
1) The Panchayat Raj provides the foundation for the edifice of Indian democracy.
2) It provides people to participate at the grass root level of the political system.
3) It provides training and necessary experience for the people in the area of government to run higher bodies like State Legislature and Parliament.

ROAD SAFETY EDUCATION

1. What is meant by Zebra Crossing?
A. Zebra Crossing is a point where a path is marked with white stripes across the road from one side of the road to the other. It is intended for the pedestrians to cross the road safely. It is Called Zebra Crossing because the stripes marked across the road are like the stripes of an animal called Zebra.

2. What is meant by ‘School Zone’ ?
A. 1. A school zone is a place where a school or schools exist nearby.
2. This is indicated by a board with words ‘School Zone’ or the picture
of a boy or a girl student.
3. This post is kept by the side of the roads near the schools.
4. On a working day when the school begins and closes, the place is
crowded with a large number of pupils. Since the pupils move in
that place. It is called a School Zone.

3. What is meant by narrow lane ?
A. 1. Lanes of very narrow width are found around the streets at some
places. Such lanes which are not suitable to drive heavy motor
vehicles on them are called Narrow lanes.
These lanes can be used only by the pedestrians, cycles and rickshaws.
No traffic signals and road dividers are found in these lanes. Hence the pedestrians should carefully observe the movements of cycles, rickshaws etc.

4. Write any eight important pledges of road safety?
A. Every one should take these important pledges of road safety. They are :
To meticulously follow the safety rules to avert accidents.
To explain the road rules to friends and relatives.
To be always willing to attend to the duties necessary for the traffic on the roads.
To help the handicapped in crossing the roads.
To help the accident victims in shifting them to the hospitals immediately.
Not to talk to the strangers on the road.
Not to accept the eatables or gifts given by the unknown persons on the roads.
Not to go on the roads wearing valuable ornaments.
To keep the pet animals in chains without allowing them to move about on the roads.
10. To refuse to go on the roads on which troubles are going on.

5. Classify the roads.
A. Classification of roads : Roads are classified into different types,
they are:
1. National Highways : These connect the cities in our country. Eg.
Kolkata-Chennai highway.
Important roads in towns and cities : eg. Many important roads in the metropolitan cities such as Delhi, Mumbai etc.
3. Streets : Streets laid in cities, towns and villages.
1. Narrow Lanes : Narrow lanes of narrow width lying around the streets.
2. Fair Weather Roads : These are not useful in the rainy season but they mostly connect villages with one another.

6. What is meant by National Highway?
A. 1. National highways are one of the types of roads which have been
designed connecting many cities in our country.
2. These highways are useful in many ways such as transport of goods, journeys of people, military transport etc.
3. Examples are Delhi – Kanyakumari Highway, Kolkata – Chennai Highways etc.
4. These connect other towns in the states.
5. Central Government maintains them, but it also entrusts the concerned state government to maintain and repair the highways through which they pass. States undertake to take up the work accordingly.
6. Funds necessary for their maintenance will be allocated by the central government.

7. Explain the types of roads in towns.
A. 1. There are many important roads in the metropolitan cities like
Delhi, Mumbai etc.
2. Many important roads are found in our state capital, Hyderabad.
3. The vehicular traffic on these roads is controlled by many
suggestions formulated by the traffic Police.
4. In addition to them road dividers and footpaths have been
arranged to regulate the traffic.
5. Traffic signals are arranged for the use of persons driving vehicles
and pedestrians. If they violate the signals accidents may occur.
6. Persons who violate the traffic rules will be imposed penalty and
the traffic police will collect them.
7. In addition to the above, special parking places are provided for
motor vehicles, scooters, rickshaws etc.

8. What is meant by foot – path?
A. 1. Foot – path is one of the divisions of roads in big cities to provide
comfort and safety in the use of roads.
2. They are well laid on either sides of the roads to suit to the needs
of the people.
3. This is a special footpath built with a width of about 2 metres.
4. Generally they are set up a little higher than the roads used for
vehicles.
5. Hence a footpath is said to be a walking place for the use of
pedestrians.
6. It is laid keeping in view the heaviness of the local traffic.
7. Hence, people should walk only on the footpath in order to have
safety and comfort while using the road in the town.

9. If road dividers, zebra crossing etc. are not designed, what will
happen?
A. In metropolitan cities and big towns, for the safety of the people, road dividers and zebra crossings are designed. If they are not there, people try to cross the roads as and where they please, trucks collide, vehicles bash against the pedestrians, and the traffic comes to a stand still. People caught in traffic jam lose their precious time. The police have to rush into regulate the traffic.

* * *

VI CLASS (NON IAS) - CHEMISTRY

Class - VI Chemistry (Non IAS)

Chapter – 1
Chemistry and its Importance


1. Define chemistry.
A. The branch of science which deals with study of materials (substances), especially about their composition, methods of preparation, properties and their reactions with other substances is called chemistry.

2. How is chemistry useful in agriculture?
A. Chemistry has helped agriculture in the following ways:
i) It helped in the production of artificial fertilizers which increase food production.
ii) It helped in the production of better seeds.
iii) It helped in producing chemicals which kill insects (insecticides), fungi (fungicides) and unwanted herbs (herbicides).

3. How does chemistry helps us in the preservation of forests?
A. Due to fast dwindling forest reserves, the wood is being replaced by plastic and cotton is replaced by man made fibres such as rayon, nylon and terylene. Thus, chemistry helps us in conservation of forest wealth.

4. Name a few consumer products made by chemists. How are these products useful to us?
A. Plastic, rayon, nylon and terylene are a few consumer products made by chemists. These products help in conservation of forest wealth thus maintaining the balance of the eco-system.

5. How does chemistry help in the development of space research and electronics?
A. The present day space technology is the direct result of production of better and more powerful fuels which helped us to launch space satellites. Research in chemistry helped in making diodes which are used to make electrical circuits in radios, televisions, computers, calculators etc.

6. Why is boiling tube made from special glass?
A. A boiling tube is made from special glass as this glass expands very little on heating and does not crack.

7. Why is wire guaze placed under glass apparatus, when heated?
A. A wire guaze is placed under glass apparatus when heated as it distributes heat from the burner evenly to the glass apparatus and hence prevents its cracking.

CHAPTER-2

The Nature of matter

1. (i) Define solid.
A. Any material which has a definite shape and definite volume, such that it
can have any number of free surfaces, is called solid.
(ii) On the basis of molecular theory, explain why solids have a definite shape
and definite volume.
In solids, the molecules are very tightly packed and they cannot
interchange their position. So, solids have a definite shape and definite
volume.

2. (i) Define liquid.
A. Any material which has a definite volume, but no definite shape and has
one free surface, is called liquid.
(ii) On the basis of molecular theory, explain why liquids have a definite
volume but no definite shape.
In liquids, the molecules are not very tightly packed and are in a position
to interchange their places but cannot move far apart. So, liquids have a
definite volume and take the shape of the containing vessel as they do not
have a definite shape.

3. (i) Define gas.
A. Any material which has neither definite shape nor definite volume, is easily
compressible and has no free surface, is called gas.
(ii) On the basis of molecular theory, explain why gases have neither a
definite shape nor a definite volume.
In gases, the molecules are far apart from each other and the
intermolecular forces are almost negligible. So, the gases do not have a
definite shape or a definite volume.

4. Why can liquid flow , whereas solids can be heaped?
A. Solids have very small intermolecular spaces than liquids. So the solids have a
definite shape and volume whereas liquids have no definite shape but a
definite volume. So, liquids flow and solids can be heaped.

5. Why can liquids easily take the shape of the container but not solids?
A. In liquids, the intermolecular spaces between the molecules are far more as
compared to solids. Thus the molecules do not have a strong intermolecular force.
The molecules are in a position to interchange their places. It is on account of this
reason that liquids do not have a definite shape but take the shape of the containing vessel.

6. Why cannot we fill a cylinder with a gas?
A. In gases, the inter molecular spaces are too large and intermolecular forces are
almost negligible. So the gases can fill the entire space available to them and can
be easily compressed where as liquids can be very slightly compressed. So, we
cannot fill a cylinder with a gas.


7. i) State four important properties of metals.
A. Properties:
a) It has lustre ie., it has a shine or metallic glow.
b) It is a good conductor of heat and electricity.
c) It is ductile, i.e., it can be drawn into wires.
d) It is malleable i.e., it can be beaten into sheets.
ii) Write the symbols of the following metals.
a) Magnesium - Mg
b) Potassium – K
c) Iron - Fe
d) Silver – Ag
e) Lead – Pb
f) Sodium – Na
iii) Name the metals with the following symbols :
a) Na - Sodium
b) Al – Aluminium
c) Mn – Manganese
d) Ni - Nickel
e) Pt – Platinum
f) Au – Gold

8. i) State four important properties of non - metals.
A. Properties :
a) It has no lustre i.e., it cannot be polished.
b) It is a bad conductor of heat and electricity.
c) It is not ductile i.e., it cannot be drawn into wires.
d) It is not malleable i.e., it cannot be beaten into sheets.

ii) Write the symbols of the following atoms of non – metals:
a) Silicon – Si
b) Hydrogen- H
c) Chlorine – Cl
d) Nitrogen - N

iii) What do the following symbols stand for?
a) I – Iodine
b) O- Oxygen
c) S – Sulphur
d) Br- Bromine
e) P – Phosphorus
f) F - Fluorine

9. i) What do you understand by the following terms.
A. a) Atom : The smallest particle of an element, which may or may not have
independent existence but always takes part in a chemical reaction, is called an atom.

b) Molecule : The smallest unit of a pure substance which always exists independently and can retain all the chemical and physical properties of that substance is called molecule

ii) Write the symbols for the molecules of the following non-metals.
a) Hydrogen – H2
b) Oxygen – O2
c) Ozone – O3
d) Phosphorus – P4
e) Sulphur- S8
f) Iodine – I2

10. i) Define the term compound.
A. When the molecule of a pure substance consists of two or more atoms of different elements together in a definite ratio, then it is said to be a molecule of a compound.
ii) Define the term chemical formula:
A symbolic representation of the one molecule of a compound representing the number of atoms of various elements present in it, is called formula of a compound.
iii) What does a chemical formula represent?
a) It tells which elements are present in a compound.
b) It tells the number of atoms of each element present in a compound.

11. What does each of the following formulae represent?
A. i) 2H - It means two atoms of hydrogen.
ii) O2 - It means one molecule of oxygen has two atoms in it.
iii) 4H2O – It means that there are four molecules of water and the total number of various atoms in four molecules are eight atoms of hydrogen and four atoms of oxygen.
iv) CuSO4 – It means that a molecule of copper sulphate has one atom of copper, one atom of sulphur and four atoms of oxygen.

12. Write the number of atoms of each element the following molecules.
A i) Na2 CO3
Na – 2
C – 1
O – 3
ii) CuSO4
Cu – 1
S – 1
O – 4
iii) Al2(SO4)3
Al – 2
S – 3
O – 12
iv) H2SO4
H – 2
S – 1
O – 4




13. Write the chemical name of the following formulae:
A. i) HCl - Hydro Chloric acid
ii) NaOH – Sodium Hydroxide
iii) CaO - Calcium Oxide
iv) NaCl – Sodium Chloride
v) Na2 CO3 – Sodium Carbonate
vi) CuSO4 - Copper sulphate

14. Write the chemical formula of each of the following compounds.
A. i) Nitric acid – HNO3
ii) Calcium Oxide – CaO
iii) Sodium bicarbonate – NaHCO­3
iv) Silver Nitrate - Ag NO3
v) Ferrous Sulphide - FeS
vi) Copper Sulphate – CuSO4. 5H2O

CHAPTER – 3
Pure Substances and Mixtures


1. (i) What do you understand by the terms
(a) Pure substance: A homogeneous material which contains particles of one
kind and has a definite set of properties is called a pure substance.
(b) Mixture : If two or more substances (elements or compounds or both) are
mixed together in any proportion, such that they don’t undergo any chemical
change but retain their individual properties then the resulting mass is called
mixture.
(ii) Name four substances which are pure substances, but are :
(a) Elements : nitrogen, oxygen, sulphur, gold.
(b) Compounds: Sodium chloride, calcium carbonate, magnesium oxide, carbondioxide.
2. Identify the pure substances and mixtures from the following list :
(i) Solid common salt – pure substance.
(ii) Milk – mixture
(iii) Air – mixture
(iv) Oxygen – Pure substance.
(v) Fruit juices – mixture
(vi) Brass – mixture
(vii) Copper sulphate crystals – pure substance
(viii) Distilled water – pure substance
(ix) Sugar solution – mixture
(x) Washing soda – pure substance
(xi) Honey – pure substance
(xii) Ammonium chloride – pure substance
(xiii) Lime stone – pure substance
3. By giving one example for each, define :
(i) Heterogeneous mixture: A mixture in which its constituents are not
distributed uniformly is called heterogeneous mixture.
Ex: Soil
(ii) Homogeneous mixture: A mixture in which its constituents are mixed
uniformly is called homogeneous mixture.
Ex: Salt solution

4. State four characteristics of a mixture.
(i) Variable composition : The constituents of a mixture are present in any ratio.
(ii) Physical change : The constituents of a mixture don’t bind each other by any
chemical force.
(iii) Homogenity : A mixture can be homogeneous or heterogeneous.
(iv) Separation of constituents : The constituents of a mixture can be separated
by employing suitable physical means.

5. Identify(i) homogeneous mixture and (ii) heterogeneous mixture from the following list.
(a)common salt solution – homogeneous
(b)A mixture of sand and salt – heterogeneous
(c) milk – homogeneous
(d) Brass – homogeneous
(e) Gun powder – heterogeneous
(f) Chocolate bar – heterogeneous
(g) Cooked vegetables of peas and cauliflower – heterogeneous
6. By giving two reasons prove that a powder containing iron and sulphur is a
Mixture but iron sulphide is a compound.
(i)A powder containing iron and sulphur is a mixture because the particles are not
evenly distributed whereas in iron sulphide the elements unite chemically in a
fixed proportion.
(ii) The powder of iron and sulphur is a mixture as the constituents can be
separated by physical means.
7. By giving two reasons prove that:
(i) Air is a mixture.
1) Air is a mixture of several gases,chief among them being nitrogen, oxygen,carbondioxide and water vapour which retain their individual properties.
2) Oxygen and nitrogen can be separated from the air by cooling them to very
low temperature.
(ii) Water is a compound.
1) The constituents of water cannot be separated by physical means such as
filtration, boiling etc;
2) The properties of water are entirely different from the properties of its
constituents.
8. Give four important differences between a mixture and a compound.
MIXTURE
(i) Nature: When two or more elements or compounds or both are mixed together in any proportion,such that they do not combine chemically, a mixture is formed.)(ii)Structure: Mixture may be homogeneous or heterogeneous.(iii) Composition: The constituents are present in any desired ratio.(iv) Separation of constituents: The constituents of a mixture can be separated by physical means.
COMPOUND
(i)Nature: When two or more elements unite chemically in a fixed proportion, a compound is formed.(ii)Structure: Compounds are always homogeneous.(iii) Composition: In case of compounds, the constituents are in a fixed ratio by weight. (iv) Separation of constituents: The constituents of a compound cannot be separated by physical means.
9. What do you understand by the following terms:
(i) Sedimentation: The method of separation of insoluble solids from its suspension by allowing it to stand still, such that the insoluble solid settles at the base of the surface.
(ii) Sediment: The insoluble solid which separates from its suspension.
(iii) Supernatant liquid: The clear liquid obtained after sedimentation.
(iv) Decantation: The process of pouring off as much clear liquid as possible without disturbing the sediment is called decantation.
(v) Centrifugation: The method of separating finely suspended particles in a liquid by whirling the liquid at a very high speed is called centrifugation.
(vi) Distillation: The process of separation of a liquid from a soluble salt solution by the evaporation of the liquid and recondensation of the vapours in another vessel is called distillation. .
(vii) Distillate: The pure liquid so collected from its salt solution by the combined process of distillation and condensation is called distilate.
10. What do you understand by the following terms:
(i) Filtration: The process of separation of insoluble solid constituents of a mixture from its liquid constituents by passing the suspension through a suitable porous material is called filtration.
(ii) Residue or precipitate: The insoluble solid constituents left on the filtering material when a suspension is filtered is called residue.
(iii) Filterate: The clear liquid obtained from the suspension of an insoluble solid and a liquid by the process of filteration is called filterate.
11. Describe an experiment for the preparation of pure ammonium chloride from a
A mixture of common salt and ammoniuim chloride.
Take a china dish and put in it a mixture of common salt and ammonium chloride with an inverted funnel.Heat the mixture over a low Bunsen flame. In a few moments,white fumes are seen to rise in the funnel.These fumes are of ammonium chloride.They gradually settle on the sides of funnel to form fine white powder.
Remove the funnel and scrap ammonium chloride from its walls.Repeat the process a few more times.Ammonium chloride completely separates.

12. Describe experiments to obtain the constituents of the following mixtures:
(i) A mixture of sand, saw dust and common salt.
Transfer the mixture in a beaker half-filled with wter. Stir the mixture well and allow it to stand for 10 minutes.The saw dust being lighter will float on the surface of water.The salt dissolves in water to form salt solution.The sand being heavy and insoluble settles at the base of beaker.Filter the solution taking care that sand is not disturbed.The saw dust will collect over the filter paper as residue.It can be dried in sunlight.The common salt solution collects as filtrate.
Transfer the common salt solution in a china dish.Heat the china dish on a sand bath.After sometime water evaporates leaving behind dry common salt.Add more water to the sand left in the beaker and stir. Filter the mixture.The sand is left as residue on the filter paper.Dry the sand in sunlight or hot air.
(ii) A mixture of iron filings,ammonium chloride and sand.
Roll a bar magnet in the mixture.The iron filings stick to the poles of the magnet.Scrap the iron filings from the magnet.Repeat the experiment a few more times till no more iron filings stick to the poles of magnet.If the mixture of ammoniuim chloride and sand are heated then white fumes of ammonium chloride are formed which gradually settle down on cooling to form fine white powder.Sand being heavy and insoluble settles at the base.

CHAPTER – 4
Changes Around Us

1. Classify the following changes as fast or slow changes:
Ans: (i) Germination of seed – slow change.
(ii) Milk changing to curd - slow change.
(iii) Burning of cooking gas in a gas stove- fast change.

2. Classify the following changes as reversible or irreversible changes:
Ans: (i)Stretching of a rubber band – reversible change.
(ii)Breaking of a glass tumbler – irreversible change.
(iii)Cooking of food – irreversible change.

3. Classify the following changes as desirable or undesirable changes:
Ans: (i)Formation of manure from dung – desirable change.
(ii)Melting of snow – desirable change.
(iii)Breaking of glassware – undesirable change.
(iv)Waste produced from plastic bags – undesirable change.

4. Classify the following changes as periodic or non-periodic changes:
Ans (i)A child on a swing – periodic change.
(ii)Rusting of an iron nail – non-periodic change.
(iii)Sneezing – non-periodic change.
(iv)Beating of heart - periodic change.
(v)Earthquake – non-periodic change.

5. (i)Define a physical change.
Ans: A change which alters some specific property of matter without any change in the
composition of its molecules is called physical change.
(ii)Give four examples of physical change.
a)Melting of ice
b)Freezing of water to ice.
c)Changing of water into steam by boiling.
d) Evaporation of water by the heat of sun.

6. i)Define a chemical change.
Ans. A change which alters the specific properties of a substance by bringing about a change in its molecular composition followed by a change in its state, is called chemical change.
ii) Give four examples of chemical change.
a) Cooking of food
b) Food turning bad after a few days.
c) Curdling of milk
d) Germination of seeds

7. Classify the following changes as physical change or chemical change:
Ans. i) Burning of food – chemical change
ii) Glowing of electric bulb – physical change
iii) A magnet attracting iron nails – physical change
iv) Burning of Magnesium ribbon in air – chemical change
v) Photosynthesis in plants - chemical change
vi) Moulding of glass – physical change
vii) Formation of fog – physical change
viii) Digestion of food – chemical change

8. Give four main differences between a physical and chemical change.
Ans.
Physical change
Chemical change
1. The change takes place only in state, colour, texture , electrical and magnetic properties. However, composition remains the same .
1. The change takes place in state, colour, texture etc., along with the change in composition.
2. No new substances are produced
2. New substances with new chemical properties are produced.
3. It is a temporary change and can be reversed .
3. It is a permanent change and can not be reversed.
4. There is no net absorption or release of energy.
4. There is always net absorption or release of energy.


CHAPTER – 5
AIR


1. Name the four most important constituents of air and state their appropriate
percentage composition.
Ans: The four most important constituents of air are nitrogen(78%),oxygen(21%),
Carbondioxide(0.03%) and argon(0.9%).

2.(a)Name a major constituent of air which does not take part in combustion.
Ans: Nitrogen
(b)Name a constituent of air which is essential for combustion and respiration.
Oxygen
(c)Name a constituent of air which is essential for photosynthesis.
Carbondioxide

3.Briefly describe,how will you prove the presence of the following in air:
Ans: (i)Carbondioxide
Take a clean hard glass test tube.Pour about 4ml of lime water in it.Fix a cork
having two delivery tubes in the mouth of test tube.Suck the air from the tube which is not dipping in the lime water.Due to the suction,the pressure inside the test tube falls.Thus,air rushes in from the second tube and bubbles through the lime water.In a few minutes,lime water turns milky.This experiment proves that air contains carbondioxide.
(Refer fig.5.3. from page.51 of reader)
(ii)Water vapour
Take a clean glass tumbler.Wipe it from outside with a towel so that no water
is sticking to it.Take some crushed ice and put it in the glass tumbler.In a few
minutes,tiny droplets of water appear on the outer surface of glass tumbler.It
is because the water vapour present in air condense on the cooler surface of
glass tumbler.This proves that air contains water vapour.
(Refer fig.5.4. from page.52 of reader)

4. (i)What do you understand by the term fuel?
Ans: Any cheap material which burns in air or oxygen with the release of large amount of heat energy and light energy is called fuel.
(ii) Name any four common household fuels wood,coal,kerosene oil and LPG.
(iii) Name the products formed during the combustion of fuels carbondioxide,water vapour and heat.

5. How will you prove that air is necessary for the combustion of fuels?
Ans: Take a candle about 8cm long and fix it in a plastic trough.Pour water into the trough.Light the candle.Now invert a glass tumbler over the burning candle. The candle flame burns for a few seconds.The flame then starts flickering and finally goes off. The reason is that the burning candle does not receive any fresh supply of air on account of water seal.This proves that air is necessary for combustion.
(Refer fig.5.5 from page.53 of reader)


6. How will you prove experimentally that the products of combustion are:
(i)Carbondioxide gas and (ii)Water vapour.
Ans: Fix a funnel in an inverted position.To the stem of the funnel,connect a plastic tube which is connected on the other end to an absolutely dry U-tube containing small amount of anhydrous copper sulphate(white in colour). To the other end of U-tube,connect another plastic tube whose other end goes into a test tube containing fresh lime water.In the mouth of test tube,fix a suction tube. Light a candle under the funnel and start suction from the suction tube After a few minutes, the anhydrous copper sulphate (white) in the U – tube changes to blue colour. It is because, the anhydrous copper sulphate reacts with the water vapour to form blue coloured hydrated copper sulphate. The water vapour in the U – tube condenses to form liquid water. Thus, we can say that one of the products of combustion of candle is water vapour.
The lime water turns milky because it reacts with carbondioxide to form milky colour. So, carbondioxide is also one of the products of combustion of candle.
(Refer fig 5.6 from page. 53 of reader)

7. (i) What do you understand by the term respiration?
Ans: The collective process of absorption of oxygen (from air) into the blood stream and then oxidation of food materials in the cells with the release of heat energy, carbondioxide and water in the exhaled air is called respiration.
(ii) Briefly describe how the respiration takes place in human beings.
Our food mainly consists of compounds of carbon, hydrogen and oxygen, such as starch, sugar, fats, etc. These food materials break down in our digestive system to form simpler compounds. These simpler compounds mix in the blood stream and are carried to individual cells. At the same time oxygen (from inhaled air) dissolves in the blood stream in the lungs during the action of breathing. This dissolved oxygen in the blood is also carried to the individual cells. In the cells, the simpler compounds formed from the food materials react with oxygen to form carbondioxide and water with the release of heat energy. The heat energy is utilized for performing various body functions and in maintaining the body temperature at 370 C. The carbondioxide and water are exhaled.

8. How will you prove experimentally that plants produce carbondioxide gas during respiration?
Ans: Take a clean glass plate and over it place about 25g germinating seeds. Sprinkle some water over the seeds. Along with seeds place a small dish containing clear lime water. Place an inverted funnel over the germinating seeds and lime water. Plug the stem of funnel with cotton wool. Apply grease all along the rim of the funnel, So as to prevent the entry of air. Leave the apparatus undisturbed for overnight.
We find that lime water turns milky. It is because the germinating seeds give off carbondioxide during respiration. This shows that plants produce carbondioxide during respiration.

9. Give three differences between respiration and combustion.
Ans:
RESPIRATION COMBUSTION
1. Only heat energy is released 1. Heat as well as light energy is released.
2. It takes place at a fixed temperature of 370C 2. It takes place at comparatively very high temperature.
for human beings.
3. It is a slow process. 3. It is a fast process.
10. Explain briefly how the amount of oxygen in air does not deplete, in spite of the fact that large amount of
it is used in combustion and respiration.
Ans: Vast amount of oxygen present in air is consumed during the respiration of billions of plants and animals, which in turn release the vast amount of carbondioxide and water vapour. Furthermore, large amount of oxygen is consumed during the process of combustion of fuels.
During the daytime, the carbondioxide diffuses into the pores of green leaves here, it reacts with water, in the presence of chlorophyll to form Oxygen and glucose. The oxygen is released in the air. The glucose is converted into sugar and then starch by a very complex process. As the volume of oxygen released is equal to the volume of carbondioxide absorbed, therefore, amount of oxygen in the air does not get depleted.


CHAPTER – 6
WATER

1. State five important uses of water.
Ans: a) It is vital for sustaining animal and plant life.
b) It is essential to grow our food crops.
c) It is essential for cooking food.
d) It is essential for cleaning our bodies externally.
e) It is essential for a very large number of heavy industries.

2. Rain water is considered the purest form of natural water. Explain the statement. Name the gases which dissolve in rain water before it reaches the ground. What harm can be caused by these gases?
Ans: Rain water is the purest form of naturally occurring free water. It is because it is formed by natural distillation of surface water or sea water, by the heat of the sun.
Rain water contains some impurities. As rain drops travel through air, they pick up dust particles floating in the air. At the same time, they also dissolve a little oxygen and nitrogen and a fair amount of carbon dioxide gas. Carbon dioxide dissolves to form a weak acid called carbonic acid. When rocks containing lime are exposed to such water, the carbonic acid gradually dissolves them thereby causing erosion.
In the regions where heavy industry is located, the rain water dissolves a fair amount of sulphur dioxide, nitrogen dioxide, etc., which forms sulphuric acid and nitric acid. Thus, an acid rain is caused. It damages crops, forests, buildings, and environment in general.

3. List (i) three dissolved impurities, and (ii) three suspended impurities present in river water,
Ans: (i) a) Mineral salts which dissolve in river water from soil, especially salts of
calcium.
b) Dissolved gases like oxygen, carbon dioxide and hydrogen sulphide.
(ii) a) Clay and fine particles of sand.
b) Dead organic matter, such as wood, straw and dead animals.
c) Living matter of various kinds, such as bacteria, germs, etc.

4. Name the main salts present in the sea water and the percentage of one of them.
Ans: The main salts present in the sea water are common salt and salts of calcium and magnesium. The sea water contains 2.5% of common salt.

5. Describe an experiment to prove that plants give out a large amount of water vapour.
Ans: Take two beakers and in each of them pour 50 cc of water and 10 cc of oil. The oil will float above the surface of water and prevents evaporation of water.

Get a freshly cut twig from a plant and make it stand in one beaker. Place both the beakers in sunshine and cover them with dry bell jars having stoppers as shown in fig. 6.7. (page 64 of text book) Leave the apparatus undisturbed for two hours. The bell jar containing freshly cut twig has tiny droplets of water clinging to its sides. It is because the leaves of the twig give out water vapour in air.

6. Write a short note on water cycle.
Ans: The enormous amount of water vapour released into the air, rises up in the atmosphere as it is lighter than air. In the upper regions of atmosphere, the water vapour condenses to form tiny droplets of water called clouds. When the clouds contain too much of water they cause rain. The rain water flows over the surface of earth. Some amount of it gets collected within the earth as subsoil water. Ultimately, the water is either absorbed by plants or reaches to sea through rivers. Thus, a natural balance is built, i.e, the amount of water which vaporises is equal to the amount of water which returns to Earth in the form of rain.

7. State five qualities of drinking water.
Ans: a) It must be clear and colourless.
b) It must be odourless.
c) It must be free from harmful bacteria and suspended impurities.
d) It must contain dissolved gases like oxygen and carbon dioxide as they impart
freshness to water and give sparkling appearance.
e) It must contain small amounts of mineral salts of sodium, calcium and
magnesium as they give special taste to water.

8. State two ways by which a small amount of clear water can be made safe for drinking.
Ans: a) Small quantities of water can be made safe for drinking purpose by boiling it
for ten to fifteen minutes.
b) Water is treated with chlorine which kills germs and bacteria.

9. What do you understand by the following terms?
Ans: (i) Solute: A substance which dissolves in a liquid is called solute.
(ii) Solvent: A liquid which dissolves other substances in it, is called solvent.
(iii) Solution: A product formed by the dissolution of a solute into a solvent is
called solution.
(iv) Saturated solution: A solution which cannot dissolve more of a solute at a
given temperature is called saturated solution at that temperature.
(v) Solubility of a substance: The maximum amount of solute which will
dissolve in 100 g of water at a given temperature so as to form a saturated
solution is called solubility of the substance at that temperature.
10. How does pollution of water takes place?
(i) due to daily activities of men and animals?
Ans: In most of the rural India, people defecate in the open fields. Animals also defecate anywhere and everywhere. When it rains, the excreta of humans or animals is washed to streams and rivers. Thus, the potable water gets polluted.
(ii) Industries and agricultural operations?
Industries need large amount of fresh water. When this water is discharged, it contains metallic salts of mercury, lead, cadmium, chromium, arsenic, etc. These salts are highly poisonous in the nature. If the water polluted by the industries is directly discharged in rivers, it can kill the fish and water plants. If consumed by the animals or plants, it causes serious diseases.
During agricultural activities farmers use a variety of artificial fertilisers. They also spray the crops with very poisonous insecticides which are washed down to the rivers, thereby causing pollution of potable water. Sometimes these chemicals percolate through the soil and mix with the underground water. This causes pollution of the underground water.

11. How can the pollution caused by the activities of men and the industrial as well as agricultural operations be minimized?
Ans: In villages, the people should be encouraged to use pit latrines. In doing so, the excreta is converted into useful manure. Furthermore, it is not carried to rivers by rain water.
The waste water coming out of factories should be treated with chemical substances, so as to remove harmful metallic salts. The treated water should be discharged in rivers.
Agricultural pollution can be minimized by.

a) Use of minimum amount of artificial fertilizers.
b) Use of large amount of natural manure.
c) Use of minimum amount of artificial pesticides.
d) Use of natural pesticides such as neem oil.
e) Do not spray pesticides or manure in the fields when it is likely to rain heavily.
f) Use drip irrigation so that harmful chemicals do not percolate down.

CHAPTER – 7
Rocks and Minerals


1. (i) What is a rock?
Ans: A hard substance formed by the assembly of one or more inorganic minerals is
called rock.

(ii) What is an igneous rock?
The rocks formed from the cooling and solidification of extremely hot and
molten material, pushed up from the interior of the earth are called igneous rocks.

(iii) Briefly explain how the following rocks are : (a) granite (b) basalt.
a) Granite : If the rising magma, from the interior of earth loses its force and is
unable to penetrate crust of earth, then it solidifies with the crust of
earth to form a coarse grained rock, commonly called granite.
b) Basalt : The lava on solidification forms a fine grained hard rock commonly
called basalt.

2. Define sedimentary rock. Give four examples of sedimentary rock.
Ans: The rocks formed by the deposition of particles by the flowing water or wind are called sedimentary rocks.
Examples: Mudstone,Sandstone,Limestone,Dolomite.
3. Define metamorphic rock. Give two examples of metamorphic rock.
Ans: The rocks formed by the action of intense heat and pressure on sedimentary rocks,
such that their structure and texture change completely,are called metamorphic
rocks.
Examples:Slate,Marble.

4. (i) What do you understand by the term mineral?
Ans: Minerals are naturally occurring inorganic substances which may be made of
atoms of single element or more than one element, but having a definite chemical
composition.
(ii) State three characteristics of a mineral.
a) Minerals have a definite chemical composition.
b) Each mineral has a characteristic crystalline structure, which depends upon the arrangement of atoms in three dimensional pattern.
c) Minerals have a characteristic luster, colour, hardness and specific gravity.

5. (i) What is the difference between a diamond and a gem?
Ans: Crystals of ornamental value are called gemstones and diamond is an example of
gemstones.
(ii) State two uses of gems, in addition to their use as precious stones.
Gems reflect light and they are extremely hard.

6. (i) State any three uses of common salt.
Ans: a) Its purified form is used as table salt.
b)It is used for preserving fish, meat and also in pickles.
c) It is used in cleaning raw hides.
(ii) State any two uses of Plaster of Paris.
a) It is used for plastering fractured bones.
b) It is used for preparing moulds for statues.

(iii) Name the mineral from which lime is prepared. State any two uses of lime.
Ans. Lime is prepared by strongly heating limestone.
Uses:
a) Lime is extensively used as a mortar in construction industry.
b) It is also used in making glass by heating it with purified sand.

7. (i) What do you understand by the term soil?
Ans: Soil is the uppermost layer of land mass of the earth. It is a life supporting
medium, in which plants can grow.
(ii) Name one important ore of (a) aluminium (b) iron (c) copper.
(a) The main ore of aluminium is bauxite.
(b) The main ore of iron is haematite.
(c) The main ore of copper is cuprite.

8. Name the four important constituents of top soil.
Ans: The four important constituents of top soil are:
a) Rock or soil particles of different sizes.
b) Humus (organic matter)
c) Soil water.
d) Soil air.

9. Name the types of particles of soil in the decreasing order of size.
Ans: The types of particles of soil in the decreasing order of size are :
a) Gravel or stone – above 2.0 mm
b) Coarse sand – 0.20 to 2.0 mm
c) Fine sand – 0.02 to 0.20 mm
d) Silt – 0.002 to 0.02 mm
e) Clay – Below 0.002 mm

10. What is humus? Why is its presence important for the plants?
Ans: Humus is formed from the remains of the dead plants and animals by the activity of micro – organisms present in the soil. Humus is, thus, nothing but non – living organic matter. More the humus in the soil, more fertile it is.

11. Briefly explain the following:
Ans: (i) Sandy soils : Soils having 70 – 80 per cent of sand particles are called sandy soils. They are highly porous and have lots of air between the particles. They lack humus and cannot retain water. They are not suitable for the growth of plants. Most of the soil in deserts is sandy soil.

(ii) Clayey soils : Soils having more then 70 per cent clay particles and very little sand particles are called clayey soils. They have no or very little air between the soil particles. They have a poor drainage and can hold back water. Some amount of humus is present in this soil and hence plants can grow in it, provided there is sufficient drainage.

(iii) Loamy soils: Loamy soils are the best for the growth of plants. They contain humus and hold sufficient amount of air and water in the soil particles. This in turn permits proper root penetration and absorption of water and minerals from the soil.

12. Briefly explain the importance of water soluble nitrogen compounds in the fertility of soil.
Ans: Plants need nitrogen in the form of soluble compounds of nitrogen, for the manufacture of amino acids and proteins. It is the proteins which constitute the protoplasm of the plant cells and help in their growth and development. The soluble nitrogen compounds are present in the humus. Thus, the need for nitrogen is made up by the humus.

13. How does the soil get enriched with water soluble nitrogen compounds in :
Ans: (i) Nature: The nature compensates nitrogen in two ways.
a) By thunder and lightning: When the lightning occurs in the clouds, the nitrogen and oxygen in the air combine to form small amount of nitric oxide gas. The nitric oxide gas further reacts with oxygen to form nitrogen dioxide gas. The nitrogen dioxide gas then dissolves in water present in the clouds, to form traces of nitric acid. When it rains, the traces of nitric acid are washed down to the earth. On the earth, the nitric acid reacts with calcium carbonate or magnesium carbonate, present in the soil, to form calcium nitrate. The calcium nitrate is a soluble compound of nitrogen and hence makes up for the depleted nitrogen.
b) By symbiotic bacteria : Many pod bearing plants have nodules on their roots. These nodules contain symbiotic bacteria, which directly absorbs nitrogen from the air and converts it into soluble compounds of nitrogen.‘The symbiotic bacteria present in them continue their work and enrich the soil with soluble compounds of nitrogen.

(ii) With the help of farmer : A farmer applies natural manure in the fields to make up for the loss of nutrients and applies artificial fertilisers, such as urea, muriate of potash, potash, superphosphate of lime., etc., in adequate amount. This restores the fertility of the soil.

14. Briefly explain how the following fossil fuels are formed in nature :
Ans: (i) Coal:
Coal was formed in prehistoric times when huge forest areas got buried under the surface of the earth. Under humid and hot conditions, they were attacked by anaerobic bacteria which progressively removed hydrogen and oxygen, leaving behind carbon. Due to very high temperature and pressure of the Earth, the carbon got compact to form stony residue, called coal.
(ii) Petroleum:
Petroleum is formed by the anaerobic decomposition of extremely small sea animals and plants, which got buried under the surface of the earth millions of years ago.

15. Name a few problems created by the excessive use of fossil fuels.
Ans: The use of excessive amount of fossil fuels is gradually depleting the oxygen of atmosphere and increasing the amount of carbon dioxide. In addition to it, poisonous gases such as nitrogen dioxide, sulphur dioxide, carbon monoxide are added into the atmosphere which are very harmful to the earth. The excessive carbon dioxide in the atmosphere is gradually raising the average temperature of the earth, which is extremely harmful for the environment.

* * *



VI CLASS(NON IAS) - BIOLOGY

Class - VI BIOLOGY (Non IAS)

Chapter – 1
Life on Earth – 1 : Characteristics of the living
TEST YOURSELF

1. Are there any common features between living and non living things? List such features.
Ans: Yes. Living and non living things possess mass, shape and occupy space. Both are made up of
basic structural units – cells in the living and molecules in the non living things.

2. Mention two features in which plant cells differ from animal cells.
Ans:
Plant cell
Animal cells
1. Cell wall is present.
Cell wall is absent.
2. Chloroplast is present.
Chloroplast is absent.

3. Distinguish between life-cycle and life span.
Ans: Life- cycle: The cycle of birth, growth, reproduction and death. Living things start their life from a single cell. In case of animals, life-cycle can be represented as BirthàGrowthàReproductionàDeath.
In plants, life-cycle begins from seeds or spores.
Life span: The period during which the life-cycle is completed is called the life span.

4. Define the following terms:
Ans: 1. Stimulus: Anything which produces a response in an organism is called a stimulus.
2. Phototropic: The movement of the shoot system of a plant or organisms towards the light is
called phototropic.
3. Geotropic: The movement of the root system of a plant downwards, towards the soil is
called Geotropic .
4. Response : An activity in the living body that results from a stimulus is called response.
5. Name the following:
Ans: 1. Waste products produced in plants: Carbon dioxide and water vapour.
2. Waste products produced in animals: Urine, Sweat and Carbon dioxide.

6. Name the instrument used to study microorganisms.
Ans: Microscope.
7. Name 3 microorganisms.
Ans: Yeast, Virus and Penicillium.
8. How are plants different from animals?
Ans:
Plants
Animals
NUTRITION
1. Most plants can prepare their own food (they contain a green-pigment- chlorophyll) - Autotrophic nutrition.
1. Animals cannot prepare their own food (lack chlorophyll) Heterotrophic nutrition.
LOCOMOTION:
2. They are generally fixed to the soil. Locomotory organs are absent.
2. Show locomotion, possess organs for locomotion (legs, fin, feathers etc.)
GROWTH
3. Unlimited growth, it is localized at the tips of roots or stems
3. Growth is limited and diffused.
CELL STRUCTURE
4. Possess cell wall and chloroplasts
4. Cell wall and chloroplasts are absent.


9. Mention two features in which plant cells differ from animal cells.
Ans:
Plant Cell
Animal Cell
1. Cell wall is present.
1. Cell wall is absent
2. Presence of chloroplasts.
2. Absence of chloroplasts.

10. Name an organism having characteristics of both plants and animals.
Ans: Euglena.

II. Answer the following questions:

1. Which of the following are living objects? Milk, honey, orange, hen’s egg and curd.
Ans: Hen’s egg

2. A motor car moves, takes in oxygen and gives out carbon dioxide, consumes fuel but is not a living creature. In what ways does it not qualify as a living organism?
Ans: A motor car does not show the other characteristics of living things like cellular organization, growth, reproduction, response to stimulus and life cycle.

3. Name a plant which is not green and an animal which does not move about freely.
Ans: Non green plant – Mushroom.
An animal which does not move about freely – Sea anemone.

4. Name one microscopic plant and microscopic animal .
Ans: Microscopic Plant - Penicillium Microscopic Animal – Amoeba

5. Why do living organisms need food?
Ans: 1. Food provides us with energy so that we can do various activities.
2. Food helps in the growth of the body as well as in its maintenance and repair.

6. Which part of leaf takes part in exchange of gases?
Ans: Stomata.

7. List out the differences between living and non-living things.
Ans:
Characteristics
Living Things
Non – living Things
1. Cellular organization
2. Nutrition
3. Respiration
4. Growth
5. Excretion
6. Reproduction
7. Response to stimuli
8. Life cycle
Are made up of cells.
Require food for growth and development.
Show respiration.
Is permanent and irreversible.
Removal of waste materials takes place.
Takes place.
Present.
Consists of birth, growth, reproduction and death.
Lack cellular organization.
Not required.
No respiration.
Lack growth; even if present it is reversible.
No excretion.
No reproduction.
Absent.
Lack a life cycle.

Chapter – 2
Life on Earth – II : Classification of Living Beings

I. Test yourself:
1. Define:
(i) Classification: The grouping together of living things on the basis of similarities and their separation on the basis of differences is called classification.

(ii) Species: Species is a group of similar organisms which resemble one another more than they resemble the members of other species and they can reproduce among themselves.

[iiI] Invertebrates: The animals which do not have a backbone or bony skeleton are called invertebrates. Ex.: Snail

[iv] Vertebrates: The animals which have a backbone or vertebral column are called vertebrates. Ex.: Man

[v] Holozoic animals: The animals which consume the whole food into their body and digest it are called holozoic animals. Ex.: Cow

[vi] Herbivore animals: Animals which eat only plants are called herbivores. Ex.: Goat

[vii] Carnivore animals: Animals which eat other animals are called carnivores. Ex. : Lion

[viii] Omnivore animals: Animals which eat both plants and other animals are called omnivores. Ex.: Man

[ix] Parasite: The organisms that live on other organism and also depend on that organism for their food are called parasites. Ex. Malarial parasite – It lives inside the body of a man.

(x) Heterotrophic nutrition: Nutrition derived from other organisms (dead or living) as in animals, fungi and some bacteria is called heterotrophic nutrition.

2. Give four examples each of
(i) Vertebrates : Fish, frog, man, elephant,
(ii) Invertebrates : Butterfly, earthworm, mosquito, amoeba.

3. Name the largest group of invertebrates.
Ans: Arthropoda.

4. Give two examples of each of the following.
Ans: (i) Egg – Laying animals – Hen, Fish
(ii) Animals producing young ones- Lion, Cat

5. Mention the character on the basics of which animals are classified into vertebrates and invertebrates.
Ans: Based on the presence or absence of back bone or vertebral column, animals are classified into vertebrates and invertebrates. The animals with a back bone are called vertebrates and those without a back bone are called invertebrates.

6. Name the different major groups of invertebrates, giving two examples for each.
A.
Major Groups
Examples
1. Protozoa
Amoeba, Euglena
2. Porifera
Sponges, Euplectella
3. Coelenterata
Hydra, Sea Anemone
4. Helminthes
Flat worms, Round Worms
5. Annelida
Earthworm, Leech
6. Arthropoda
Cockroach, Crab
7. Mollusca
Snail , Mussel
8. Echinodermata
Star fish, Brittle Star

7. Name the major groups of vertebrates. Give two examples of each group.
A.
Major Groups
Examples
1. Pisces
Rohu, Shark
2. Amphibia
Frog , Toad
3. Reptiles
Snake, Lizard
4. Aves
Peacock, Sparrow
5. Mammals
Porcupine, Kangaroo

8. Define :
(i) Flowering plants : The plants which bear flowers and fruits are called flowering plants Ex : Sunflower, Mango.

(ii) Non – flowering plants : The plants which do not bear flowers are called non – flowering plants Ex : Mushroom, fern.

[iii] Herbs : The small plants with soft stems are called herbs. Ex. Sunflower, Paddy

[iv]Shrubs: Medium sized plants with hard and woody stems are called shrubs. The branches often
arise just above the ground. Ex. : Rose , Hibiscus etc.

[v] Trees: Tall trees with hard and woody branches and a main trunk are called trees. Ex.: Banyan,
Mango etc.

vi] Annual plants: Plants which complete their life cycle in one year from seed to flower, fruit and
seed and then die are called annual plants or annuals. Ex.: Most of the herbs.

[vii] Biennials : Plants which complete their life cycle in two years are called biennials or biennial
plants. These plants grow in the first year and in the second year they produce
flowers, fruits and seeds. Ex.: Radish, Carrot.

[viii] Perennial plants: Plants that live for many years are called perennials. They produce flowers,
fruits and seeds every year. Ex.: Mango, Guava etc.

[ix] Saprophytes: The organisms that feed on dead remains of plants and animals are called
Saprophytes. Ex. Yeast and mushroom.

[x] Xerophytes: The plants that live on land having scarcity of water, as in a desert are called
xerophytes. Ex.: Cacti , Babool, and Ber.
[xi] Hydrophytes: The plants that live in water are called hydrophytes. Ex. : Lotus, Hyacinth , Algae.

9. How are plants classified? Name the 2 groups of plants.
Ans: Plants are classified based on the presence or absence of flowers. Plants are of two groups. They are Flowering and Non-flowering plants.

10. Name the major groups of non flowering plants. Give two examples of each of the group.
A.
Major Groups
Examples
Non- flowering plants

1. Bacteria
Escherichia coli, Diplococcus pneumoniae.
2. Algae
Chlamydomonas, Spirogyra, Volvox, Seaweed.
3. Fungi
Yeast, Mucor, Rhizopus (bread mould), mushroom.
4. Bryophyta
Liverworts and mosses.
5. Pteridophyta
Ferns, horse- tails.

11. Write about the binomial system of naming organisms.
Ans: The system of naming plants and animals by using two words i.e. Generic name and Specific name is called Binomial system. This was introduced by the Swedish botanist Carolus Linnaeus.
Ex.; The scientific name of Human beings is Homo sapiens, wherein ‘Homo’ is the genus
name and ‘sapiens’ is the species name.

12. Give two examples of each of the following:
A.
Plants
Examples
1. Algae
Chlamydomonas, Spirogyra
2. Fungi
Mushroom, Rhizopus
3. Gymnosperms
Cycas, Pinus
4. Angiosperms
Tomato, Mango
5. Dicotyledonous plants
Ground nut , Green gram
6. Monocotyledonous plants
Rice, Wheat
7. Herbs
Paddy, Wheat
8. Shrubs
Rose, Hibiscus
9. Autotrophic
Coconut, Orange
10. Parasitic
Cuscuta , Viscum
11. Hydrophytes
Lotus, Hydrilla
12. Mesophytes
Neem, Custard Apple

II. Answer the following questions:

1. Why do we need to classify living organisms?
Ans: We need to classify living organisms because-
[i] classification makes the study of living beings simpler and easier.
[ii] it helps in easy identification of different organisms.
[iii] relationship between different organisms can be known easily.
[iv] it helps in tracing the possible origin of the organisms.


2. Why are scientific names better than their common names?
Ans: The common names of a species often varies with the languages and regions of the world. For eg. ‘Onion’is called ‘Piyaz’ in Hindi and Bengali, ‘irrruli’ in Kannada, ‘ullipaya’ in Telugu, ‘Ulli’ in Malayalam and ‘venagayam’ in Tamil. The local names of a species in one country or in one region of a country may not be understood by the people in other countries or other regions of a country. So we need to have an internationally accepted system of naming a plant or an animal. In scientific system an organism is known by two names – Genus name and species name. By this system the name of a species can be understood by people all over the world. Hence scientific names are better than common names.

3. Write the scientific names of 5 commonly available plants and animals.
A. ANIMALS:
Common Names
Scientific Names
1. Frog
Rana tigrina
2. Man
Homo sapiens
3. Housefly
Musca domestica
4. Peacock
Pavo cristatus
5. Indian tiger
Panthera tigris

PLANTS:
Common Names
Scientific Names
1. Mango
Mangifera indica
2. Banana
Musa sapientum
3. Onion
Allium cepa
4. Rose
Rosa centifolia
5. China Rose
Hibiscus rosa-sinensis


4. Give two examples of parasitic animals.
Ans: Mosquito, Leech.

5. Name two herbivores and two carnivores.
Ans: Herbivores – Sheep, Elephant
Carnivores – Lion, Tiger.

6. Classify the following animals into their respective groups:
1] Snail – Mollusca 10] Butterfly – Arthropoda
2] Amoeba – Protozoa 11] Whale - Mammal
3] Hydra – Coelenterata 12] Frog - Amphibia
4] Earthworm – Annelida 13] Cow - Mammal
5] Starfish – Echinodermata 14] Prawn - Arthropoda
6] Sea-Anemone – Coelenterata 15] Sponge - Porifera
7] Cockroach – Arthropoda 16] Bat - Mammal
8] Roundworm – Helminthes 17] Crcodile - Reptiles
9] Spider – Arthropoda 18] Crow – Aves
19] Shark – Pisces

7. Classify the following plants into herbs, shrubs and trees.
Ans: 1] Neem - Tree 6] Jasmine - Shrub
2] Mango - Tree 7] Oleander - Shrub
3] Palm - Tree 8] Mustard - Herb
4] China – Rose- Shrub 9] Sunflower - Herb
5] Rose - Shrub 10] Tulsi - Herb
11] Henna - Shrub

8. Classify the following plants into their respective groups.
Ans: 1] Grass – Annual 5] Radish – Biennial
2] Pea - Annual 6] Rose – Perennial
3] Guava – Perennial 7] Balsam – Annual
4] Neem – Perennial

9. Classify the animals on the basis of their body covering or coat, giving examples.
Ans: Based on body covering, animals can be classified into four groups. They are :
[i] Animals with scales – Ex. Snakes, Fish
[ii] Animals with feathers – Ex. Birds
[iii] Animals with slimy skin – Ex. Frog
[iv] Animals with hair or fur – Ex. Sheep or any mammal

10. Classify the following plants into their respective groups.
Ans: 1)Fern – Pteridophytes 7] Sunflower - Angiosperm
2] Cycas – Gymnosperms 8] Water Lily – Angiosperm, Hydrophyte
3] Neem – Angiosperms 9] Lotus – Angiosperm, Hydrophyte
4] Yeast – Fungi 10] Moss – Bryophyta
5] Mushroom – Fungi 11) Mango – Dicot
6] Spirogyra - Algae 12) Maize – Monocot

III. Give the differences between :
1. Invertebrates and vertebrate animals.
Ans: Invertebrates :The animals which have no back bone or bony skeleton are called invertebrates.
Ex : Cockroach, starfish.
Vertebrate : The animals with a back bone are called vertebrate animals. Ex : Lion, cat.

2. Warm blooded and cold blooded animals.
Ans: Warm Blooded Animals: The animals in which the temperature of the body remains constant and does not change with the change in the temperature of the environment are called warm blooded animals. Ex.: Man , Cat, Lion , Tiger etc.
Cold Blooded Animals: The animals in which the temperature of the body changes with the change in the temperature of the environment are called cold blooded animals.
Ex.: Fish , Frog etc.,
3. Flowering and non – flowering plants:
Ans: Flowering plants : The flowering plants bear flowers and fruits. Ex : Sunflower, Mango.
Non – flowering plants : The non flowering plants do not bear flowers. Ex : Mushroom, fern.

4. Algae and fungi :
Ans: Algae: These are aquatic plants which contain chlorophyll and can prepare their own food.
They may be unicellular and filamentous. Ex. Spirogyra
Fungi: These are non-green plants. They cannot prepare their own food. They are saprophytic.
Ex. Yeast


5. Annuals and Biennials:
Ans: Annuals : Plants which complete their life cycle in one year from seed to flower, fruits and
seeds and then die, are called annuals. Ex : Most herbs.
Biennials : Biennials are those plants which complete their life cycle in two years. In the first
year, these plants just grow. Flowers, fruits and seeds are produced in the second year.

6. Gymnosperms and angiosperms.
Ans: Gymnosperms: The plants that bear seeds but no fruits are called gymnosperms. Ex. – Cycas, Pinus
Angiosperms: The plants that bear seeds which are enclosed inside the fruits are called
angiosperms.
Ex. – Mango, Grapes, Apple etc.
7. Herbs and Shrubs:
Ans: Herbs : Herbs are small plants with a soft stem. They do not grow more than 3 to 4 feet in
height. Ex: Wheat, Paddy.
Shrubs : Shrubs are medium sized plants with hard and woody stems. Many branches are seen
arising just above the ground. Ex: Lemon, Hibiscus.

8. Parasites and saprophytes :
Ans. Parasites : Heterotrophs which obtain their food from other living organisms (without killing
them) are called parasites. Ex. Cuscuta, Viscum, Orobanche
Saprophytes : Heterotrophs which feed on the dead and decomposed bodies of plants and
animals are called saprophytes. Ex. Yeast, Mushroom.

9. Xerophytes and Hydrophytes:
Ans. Xerophytes : The plants living on land having scarcity of water, as in a desert are called
xerophytes. Ex. Cactus, Babool, Ber,
Hydrophytes : The plants which live in water are called hydrophytes.
Ex. Lotus, water lily, algae.

10. Shrubs and trees:
Ans. Shrubs : Shrubs are medium sized plants with hard and woody stems. Many branches are seen
arising just above the ground. Ex: Lemon, Hibiscus.
Trees : Trees are tall plants with hard and woody stems. They have a main trunk from which branches and leaves arise. Trees generally survive for a number of years.
Ex. Mango, Coconut, Neem.

CHAPTER – 3
SOIL

I. Define the following:


1. Soil – Soil is the uppermost layer of earth’s crust in which plants grow.
2. Weathering – The process of breaking down of parent rock material into fine soil particles by the action of various agents is called weathering
3. Soil erosion - The removal of top soil by wind, water or rain is called soil erosion.
4. Loam – Soils having mixture of different sized particles are called loam.
5. Soil texture – The way the soil feels when we touch, i.e, the nature and consistency of the soil is called soil texture.
6. Humus – Humus is the nonliving organic matter formed from the remains of the dead plants and animals by the activity of microorganisms present in the soil.
7. Terrace cropping – The growing of crops in steps cut into mountain slopes in the hills is called terrace cropping.
8. Residual soils – Residual soils are those in which the whole process of soil. formation, i.e., weathering and development of soil profile occurs at the same place.

II. Answer the following questions:

1. Which soil horizon is rich in humus?
Ans: A – horizon.

2. Which type of soil is best suited for growth of plants? Give reasons in support of your answer.
Ans: Loamy soil is the best suited for growth of plants. These soils :
(i) contain humus, providing fertility to the soil.
(ii) hold sufficient water due to the presence of smaller particles, and
(iii) contain enough air due to the presence of some large particles also.

3. What is meant by soil profile? Give the characteristics of different horizons observed in the soil profile.
Ans: Soil profile is the term used for the vertical section of soil to show the different layers or horizons of soil. Each profile has three main layers referred to as horizons.
1)A – horizon or top soil :
(i) It is the uppermost layer of soil which is darkest in colour.
(ii) It is rich in humus formed by the death and decay of plants and animals.
(iii) It is very fertile due to humus.
(iv) This layer is soft, porous and holds enough water.
(v) The roots of plants are present. In case of tall trees, the roots may grow down to the second horizon.
(vi) Living organisms like earthworms, insects, bacteria and fungi are present in this layer.

2) B – horizon or sub – soil :
(i) It is the next layer which is lighter in colour than the upper layer.
(ii) It is harder and more compact than A – horizon.
(iii) This layer is rich in soluble minerals and iron oxides.
(iv) Remains of plants and animals are not found in this layer.
(v) Roots of tall plants generally reach this layer.
(vi) Very little organic matter is found.

3) C – horizon :
(i) It is the lowest layer which is essentially the parent material represented by larger rock pieces.
Beneath the C - horizon is the bed rock itself. It can’t be easily dug up.

4. How is soil formed? Describe in brief.
Ans: The process by which soil formation takes place is called weathering. In the beginning large rocks were broken into smaller pieces by natural events like violent earthquakes. Then the process of weathering is carried further by many other agents. These are described below :
1. Temperature changes : Rocks expand when heated and contract when cooled. The hot sun causes the surface layer of rocks to expand more than the layers deeper down. These changes cause the rock surface to break apart.
2. Frost : Rain water may become trapped in small crevices of the parent rock. In winter, this water freezes to ice. The ice expands producing a lateral pressure, causing the crevices in the rocks to further open up.
3. Water : Continuous movement of rain and river water causes breaking down
of rock particles.
4. Wind : Minute rock particles are carried away by the blowing wind and gets
deposited elsewhere.
5. Living organisms : Weathering by living organisms is called biological
weathering. Certain life forms like the lichens can grow on the surface of rocks.
The lichens produce acids which corrode the rocky surface and produce fine
particles. In these fine particles, other organisms like microbes, insects and
worms grow and die. Thus more soil is formed. Roots further weather the
rocks and produce soil.

5. Name the different types of particles present in soil.
Ans: The different types of particles present in soil are gravel (stone), sand, silt and clay.

6. Describe the various types of soils and the basis of their classification.
Ans; A. On the basis of texture, the soil can be classified as sandy, silty, clayey or
loamy.
B. On the basis of soil colour, as black, red or laterite.
C. On the basis of place of soil formation, soils are classified into three types:
(i) Residual soils (ii) Transported soils (iii) Mountainous soils
(i) Residual soils : Residual soils are those in which the whole process of soil
formation occurs at the same place.

ii) Transported soils : Transported soils are those where the weathered soil particles are taken away to other places. Depending on the nature of these transporting agents, these soils may be
a) Alluvial, transported by running water
b) Eolian, by wind,
c) Glacial, by snow
d) Colluvial, by gravity
(iii) Mountainous soils : These are usually found in valley basins or on mountain slopes.
D. On the basis of chemical nature, soil may be acidic, alkaline or neutral.

7. Mention the characteristics of mountainous soil and black soil.
Ans: (1) Mountainous soils : (i) Soil consists of sandstones, clay, shales and limestones.(ii) Of all the soil types, humus content is maximum and so it is
very fertile.
(2) Black soil : (i) Rich in iron, magnesium and calcium derived from the basaltic rocks.
(ii) Soil is clayey, contains dead organic matter and water, ideal for growing cotton and sugar cane .

8. Distinguish between sandy, clayey and loamy soils.
Ans. (1) Sandy Soil : It is highly porous. Lot of air is present due to the presence of large particles. These soils however do not hold much water and lack humus. So it is not suitable for plant growth.
(2) Clayey Soil: Clayey soils have no or very little air between the particles, but hold enough water. These soils also contain some humus. So the soil is able to support plant growth.
(3) Loamy Soil : These are the best suited for plant growth. These soils:
(i) contain humus, providing fertility to the soil.
(ii) hold sufficient water due to the presence of smaller particles, and
(iii) contain enough air due to the presence of some large particles also.

9. Distinguish between residual and transported soils.
Ans. (i) Residual soils : Residual soils are those in which the whole process of soil formation occurs at the same place.
ii) Transported soils : Transported soils are those where the weathered soil particles are taken away to other places. Depending on the nature of these transporting agents, these soils may be

a) Alluvial, transported by running water
b) Eolian, by wind,
c) Glacial, by snow
d) Colluvial, by gravity

10. How is soil important to us? Explain.
Ans. Soil is valuable to man for food production. It is also a basic part of wild life habitats and recreational resources. Various soil organisms like earthworms, bacteria, insects and mammals use this as a natural habitat. Plants obtain water and minerals through this land resource. Plant sources of many medicinal drugs exist here. Wood, fibre, fruits, rubber, oils, dyes and various other economic products are all dependent on this land. So soil is important for our existence.

11. Describe the factors which cause soil erosion.
Ans. The factors that cause soil erosion are
i) Deforestation: Due to increasing population, forest is destroyed for agriculture, construction of buildings, roads, dams and industries. Due to deforestation , water does not seep down in the soil. Thus, soil particles are carried away by water. Since deforestation makes the land barren, wind erosion also takes place.
ii) Over – grazing: Over- grazing by large animal populations also destroys vegetation and results in barren lands. The barren lands do not hold water. So soil erosion occurs by strong winds.
iii) Poor farming methods: Ploughing loosens the soil and destroys its natural structure. Failure to replace humus after successive crops reduces the water holding capacity of the soil. The soil thus dries and is blown away by winds.
iv) Forest fires: Forest fires lead to soil erosion by wind and water.

12. How can soil erosion be prevented?
Ans. Soil erosion can be prevented by the following measures:
i) Deforestation should be stopped. Trees should be planted (afforestation). Trees and grasses hold the soil in place.
ii) To reduce the effect of strong winds in the fields, the boundaries of the fields should be planted with trees in two to three rows.
iii) To maintain the soil in its natural condition it is advisable to grow different crops. Crop rotation helps to maintain the fertility and water holding capacity of the soil.
iv) Proper drainage and irrigation arrangements should be made in the fields.
v) In hilly areas, terrace cropping should be practiced.

13. Describe the composition of soil.
Ans. The different components of soil are
i) Rock or soil particles of different sizes.
ii) Humus (organic matter)
iii)Soil water containing various inorganic salts.
iv) Soil air.
v) Soil organisms.

i) Soil Particles : The different types of particles present in soil are

Types of particles
Diameter
1. Gravel or stones
2. Sand
3. Silt
4. Clay
Above 2.0 mm
0.05 to 2.0 mm
0.005 to 0.05 mm
Below 0.005 mm

Gravel or stone has the largest particle size. Sandy soils are highly porous. Lot of air is present in sandy soils due to the presence of large particles. Clay soils have no or very little air in between the particles, but hold enough water.

ii) Humus : Humus is formed from the remains of the dead plants and animals by the activity of micro organisms present in soil. Humus increases the fertility of the soil.
iii) Soil water: Water held between the soil particles due to capillary action is called capillary water. This capillary water is available to the plant roots for absorption.
iv) Soil Air: Air is essential for the respiration of roots and soil organisms. Sandy soil has bigger air spaces than the other soils.
v) Soil organisms: A number of organisms like earthworms, bacteria, fungi, roundworms etc., are found in soil. Soil organisms are important because:
a) Earthworms burrow the soil, swallow it and make it loose and soft. b) Microorganisms cause the decomposition of dead plants and animals and
bring the minerals back to the soil. These minerals can again be used by
plants. Thus they help in the cycling of minerals.
c) Nitrogen fixing bacteria found in the root nodules of leguminous plants are
capable of absorbing the atmospheric nitrogen.

CHAPTER – 4
Fossils
Answer the following questions:

1. Define fossils.
A. Fossils are the remains of dead plants and animals which existed millions of years ago and got buried in the earth.
2. How are fossils formed?
A. A dead organism or its parts get buried under sediments of sand and other minerals. The sediments keep on depositing over a period of time. The soft parts decay but the hard ones survive and absorb minerals. These minerals gradually replace the hard parts of the organisms and convert them into hard stone, the fossil.
3. Mention the significance of the study of fossils.
A. Fossils tell us a lot about the living things which lived in the past, and how they changed. The earth’s surface consists of layers of rock. The fossils in each layer act as a record of the life that existed at that time.
4. What are fossils fuels?
A. The fuels which are formed from the remains of plants and animals which got buried millions of years ago are called fossil fuels.
5. Name three fossil fuels.
A. Coal, petroleum , natural gas.
6. Name the ultimate source of energy for fossil fuels.
A. Sun
7. Why are fossil fuels considered non- renewable sources of energy?
A. Fossil fuels are present in the earth in limited quantities, and very soon, these reserves will be exhausted. Because of their inability to regenerate fast enough, fossil fuels are termed non-renewable sources of energy.
8. Why should we not use fossil fuels?
A. Burning of fossil fuels releases CO2 in the air . This causes air pollution and thus harms the environment. So we should not use fossil fuels.
9. Write briefly about the following fossil fuels.
A. i) Coal: During Carboniferous period, large trees were present in abundance on the Earth. The trees on death got buried in the Earth. Very slowly, these trees got converted into peat, then lignite and finally coal.
ii) Petroleum: Petroleum is formed from the remains of living organisms (which got buried millions of years ago) in water. Petroleum is a complex mixture of solid, liquid and gaseous hydrocarbons mixed with salt water and earthly particles. Petroleum on refining gives petroleum gas, naphtha, petrol, diesel, kerosene, lubricating oil, wax and heavy oil.
iii) Natural gas : Natural gas was formed along with petroleum millions of years ago from the remains of living organisms which got buried under the Earth. Natural gas consists of 95% methane and the rest 5 % consists of ethane, propane and ethylene.
10. What is meant by energy crisis?
A. Energy needs of humans are increasing day by day because of its use to provide comforts of modern life. Increasing population, leading to growth of cities, and technological advancement has resulted in heavy demand on energy consumption. Because of increased demand and limited resources, imports of oil and petroleum products are increasing every year. The indiscriminate use of energy sources without developing proper alternative sources of energy is leading to an energy crisis.

Chapter – 5
Structure and Functions of Plant Parts

I. Define the following terms.
1. Tissues : The specialized cells which group together to perform a particular function are known as tissues.
2. Organs : Different tissues are grouped together into larger units called organs.
3. Venation: The arrangement of veins in the leaf blade is called
venation.
4. Gamete: The sex or reproductive cells produced from the
reproductive organs of male or female parent are called gametes
5. Pollination : Pollination is the transfer of pollen grains from the
ripe anther to the stigma.
6. Fertilization : The fusion of the male and female gametes is
called fertilization.
7. Zygote : The product of fusion of the male and female gametes
is called the zygote.
8. Fruit : A fruit is a ripened ovary formed after fertilization.
9. Seed : A seed is ripened ovule after fertilization.

II. Give the differences between the following:
1. Root and stem

Root Stem
1.It develops from radicle. 1. It develops from plumule.
2. Nodes and internodes are absent. 2. Nodes and internodes are present.
3. It is never green 3. It is often green
4. Leaves and buds are absent 4. It is bears leaves and buds.
5. It generally develops below the ground 5. It generally develops above the ground.

2. Node and Internode.
A. The place from where the branches and leaves arise on the stem is called the node. The portion of the stem between two nodes is called the internode.

3. Simple and Compound leaves.
A. The leaf with a single lamina is called a simple leaf. A simple leaf has an axillary bud.
Ex: Mango, Castor, China rose
The leaf in which the lamina is cut into a number of small leaflets on a common stalk is called a compound leaf. Leaflets do not bear axillary buds.
Ex: Rose, Neem, Tamarind.

4. Reticulate and Parallel venation.
A. When the veins in leaf lamina divide repeatedly forming a network, it is called reticulate venation. Dicot plants have reticulate venation.
Ex: Mango, Rose
When the veins run parallel to each other from the base to the tip of the lamina it is called parallel venation. Monocot plants have parallel venation.
Ex: Banana, Wheat, Grass.

5. Self pollination and Cross pollination.
Ans.
If the pollination takes place within the same flower or between flowers of the same plant, it is called self pollination.
If pollination takes place between flowers of different plants of
the same species, it is called cross pollination.

III. Answer the following questions.

1. Mention the two main systems found in plants.
A. Root system and Shoot system. The part of the plant body which fixes it to the soil is called the root system. The part of plant body above the soil is called the shoot system.

2. Describe the root systems found in plants. Give examples.
A. Tap root system and Fibrous root system are the two root systems found in plants.
Tap root system : Root system consisting of a single main root (called the tap root) from which lateral roots develop is called tap root system.
Ex. Neem, Mango
Fibrous root system: A number of roots of equal size arising in a cluster below the stem is called fibrous root system.
Ex: Wheat, maize.

3. What are the functions of roots?
A. i) Roots fix the plant to the soil.
ii) Roots absorb water and mineral salts from the soil which are then conducted upwards to the stem and leaves.
iii) Roots help in holding the soil together, thus , preventing soil
erosion.
iv) In some plants, roots are modified to perform additional
functions of storage, support or respiration.

4. Why certain plant parts are modified?
A. 1) Roots are modified for-
i) storage as in carrot, radish etc.,
ii) support as in banyan tree, sugarcane etc.,
iii) respiration as in mangrove plants.

2) Stems are modified for –
i) storage as in potato, onion, ginger etc.,
ii) photosynthesis as in cactus.
iii) support as in grape vine.

3) Leaves are modified-
i) as spines in xerophytes to prevent loss of water.
ii) as tendril for support .
iii) for trapping insects as in insectivorous plants.

5. a) Mention any two modifications found in roots. Give examples with diagrams.
Ans. i) Modification for storage: In plants like carrot, the roots instead of spreading in the soil become swollen. These swollen roots store food which we eat. Such roots are called tuberous roots.
ii) Modification for respiration: In certain plants which grow in saline marshy places, the root system produces vertically upwards growing branches above the soils. These roots help in respiration and are known as pneumatophores.

b) Name three plants having support roots.
Ans. Banyan tree, sugar cane, maize.

6. What are the main functions of the shoot?
A. 1) The stem bears the leaves, flowers and fruits. It serves as a link between the roots, the leaves and flowers.
2) The stem and its branches hold the leaves in such a manner that the leaves get maximum sunlight.
3) When young, it is green and manufactures food through the process of photosynthesis.
4) It carries water and mineral salts from the roots to the leaves and flowers.
5) It carries food manufactured in the leaves to roots and other parts of the plant body.
6) In some cases, the stems may be modified to perform the functions of storage, food- manufacture and support.

7. a) Which plant organs are modified for storage of food in a potato and onion?
Ans. Stem.
b) Name the stem modifications found in potato, ginger and onion.
Ans. Potato- tuber, ginger – rhizome, onion – bulb.

8. Name some modified roots and stems which are eaten by man.
Ans. Modified roots eaten by man – sweet potato, radish, carrot, beetroot.
Modified stems eaten by man – potato, onion, ginger.

9. Describe the modifications found in a cactus plant.
Ans. In cactus plant, the stem becomes fleshy and green. The stem prepares food and also stores water for long periods. The leaf is reduced to spines .

10. Why is the stem of a cactus plant thick and green? What is the role of spines?
Ans. The stem of cactus plant is thick and green to perform the process of photosynthesis and to store water for long periods. The leaf is reduced to spines to reduce the rate of transpiration.

11. Give one example of a plant with stem tendrils.
Ans. Grape vine

12. Name two insectivorous plants. Which part of the plant body is modified in these plants?
Ans. Pitcher plant and sundew plant are two insectivorous plants.
Leaf is modified in these plants.

13. Mention four functions of leaves.
Ans. 1)Leaves manufacture food for the plant body. The process of manufacturing food by the leaves is called photosynthesis. Leaves require water, carbon dioxide, sunlight and chlorophyll for making food.
2) The leaves on their surfaces carry tiny pores called stomata. Through stomata, plants take gases in and out during respiration and photosynthesis.
3) Plants give out extra amount of water in the plant through stomata in the form of vapours. This process is known as transpiration.
4) Leaves may be variably modified into spines or tendrils or modified to trap insects.

14. With the help of diagrams, describe the structure of a carpel.
Ans. Each carpel consists of a basal swollen part called the ovary. The ovary continues into a long style and ends in a knob-like part, called the stigma. The ovary contains many ovules. Female sex cell is present inside the ovule. Ovules and ovary finally develop into seeds and fruit respectively.

Refer figure 5.10 page no. 50 and 5.22 page no. 54.

15. Describe the different parts of a complete flower.

Ans. Each flower has a stalk called the pedicel. But some flowers do lack the pedicel, and such flowers are called sessile. Besides the stalk, a flower, in general, shows four sets of whorls or parts arranged as rings or whorls.
1. Calyx is the outermost whorl or set composed of green, leaf – like protective structures called sepals.
2. Corolla is the next inner whorl composed of brightly coloured petals. Being brightly coloured, petals attract insects for pollination.
3. Stamens are next to corolla and consist of anthers and filaments. Anthers are swollen structures present on the tip of filaments. The anthers produce a powdery substance consisting of tiny structures called the pollen grains. The stamens represent the male part of a flower. Male sex cells are produced inside the pollen grains.
4. The central part of the flower is the female part, consisting of a flask-shaped organ, called the carpel. Each carpel consist of basal swollen part called the ovary. The ovary continues into a long style and ends in stigma. The ovary contains many ovules. Female sex cell is present inside the ovule. Ovules and ovary finally develop into seeds and fruit respectively.
5. A flower consisting of all the four whorls – calyx, corolla, stamens and carpels – is called a complete flower.

Refer figure no. 5.21 page no. 54.

16. What part is played by stamens and carpels?
A. The stamens represent the male part of a flower.
The carpels represent the female part of a flower.

17. In which part of the flower is the ovule found?
A. Inside the ovary

18. Name the three agents of pollination.
A. Wind, water, insects.

19. Where does fertilization occur in a flowering plant?
A. Inside the ovule.

20 Describe the parts of a fruit. Draw a well-labelled diagram in support of your answer.
Ans. A fruit consists of two parts: i) The fruit wall (or pericarp), and ii) Seeds.
The fruit wall develops from the wall of the ovary. It may be thick or thin. It may be dry as in pea or gram or fleshy as in tomato and papaya. In fruits like mango, the pericarp is differentiated into three layers.

1. the outer layer called the epicarp,
2. the middle layer called the mesocarp and
3. the inner layer called the endocarp.

Refer figure 5.29 page no. 59

21. Outline the structure of a seed. Name its parts.
Ans. A seed consists of an embryo, one or two cotyledons and a protective seed coat. Embryo is represented by plumule and radicle. The cotyledons often contain the reserve food material for the developing plant. On germination , plumule gives rise to the shoot system while radicle gives rise to the root system.

Refer figure 5.30. page no. 60
Test yourself
1. Name the two main systems found in plants.
Ans. Root system and Shoot system.
2. Answer the following:
i) Name the two types of root systems found in plants.
A. Tap root system and fibrous root system.
ii) Give two examples each of plants where tap roots and fibrous roots are present.
A. Tap root – Mango, Neem
Fibrous root – grass, wheat.
iii) Name two examples of modified roots which you eat.
A. Carrot, Beetroot
iv) Name a plant in which supporting roots are present.
A. Banyan tree
v) Give two examples of plants with stem tendrils.
A. Grape vine, cucurbita
vi) Describe the modifications found in
A. a) Potato : Potato is a tuber. It is a small, thick and fleshy
structure. It has buds which are called ‘eyes’. It also has some scaly leaf-like structure . This swollen structure which stores food is called a tuber. New plants develop from the ‘eyes’ of the tuber.
b) Onion: Onion is a bulb. It is bulb like structure. The stem is short and bears small fibrous roots at the base and leaves above.
The outer leaves are dry and scaly. The outer dry leaves enclose thick fleshy leaves which store food. Buds are present in the leaf axils. New bulbs grow from the buds.
c) Cactus: In cactus plant, the stem becomes fleshy and green. The stem prepares food and also stores water for long periods. The leaf is reduced to spines to reduce the rate of transpiration.

3. Which imparts green colour to a leaf?
A. Chlorophyll

4. Name the following
i) A plant with no leaf – Dodder
ii) A plant with variegated leaf – Money plant
iii) A plant in which leaf is reduced to spines – Cactus iv) Two plants in which leaves are modified into tendrils – sweet pea, pea.
v) Three plants having reticulate venation in the leaves – Rose, Neem, Hibiscus.
vi) Three plants having parallel venation in the leaves – Paddy, grass, wheat.

5. Why is flower important to a plant?
A. Flower is the most important part of plant as it takes part in reproduction and leads to the formation of seeds and fruits. Seeds on germination produce new plants.

6. Name the different parts of a flower from outside to the center.
A. Calyx, Corolla, Androecium, Gynoecium

7. Name the parts of a stamen.
A. Filament, Anther.

8. Name the parts of a carpel.
A. Ovary, Style, Stigma.

Chapter – 6
HEALTH AND HYGIENE

I. Answer the following questions:

1) Define health.
Ans: Health: A state of complete physical, mental and social well –
being; without diseases is called health.

2) List four functions of food.
Ans: Food is required by the body for the following purposes:
i) For energy required to perform various functions to sustain life.
ii) For growth; Without proper food, body growth would not be possible.
iii) For repair of damaged or injured body parts. Repairs of damaged parts takes place by addition of new cells.
iv) For protection from diseases and infection.

3) Name the various nutrients in food.
Ans: Various nutrients in our food are
i) Carboydrates ii) Fats iii) Proteins
iv) Mineral salts v) Vitamins iv) Water.
In addition, roughage (fibre) is another important dietary constituent, which is required to prevent constipation.

4) Name the three groups of foods.
Ans: The three groups of foods are:
i) Energy – giving foods (like carbohydrates and fats)
ii) Body – building or growth – promoting foods (like proteins), and
iii) Protective foods (vitamins and minerals).

5) What are the two major factors responsible for the development of diseases?
Ans: i) imbalances in the diet, or due to
ii) infection by micro – organisms.

6) What is meant by a balanced diet?
Ans: Balanced Diet: A diet containing adequate amounts or proportions of proteins, Carbohydrates, fats, vitamins and minerals is called a balanced diet. In such a diet, energy – giving, body – building and protective foods are present in sufficient quantities.

7) Mention seven characteristics of good health.
Ans: A person is said to be healthy or having good health, if he / she
is
i) not suffering from diseases.
ii) Free from unnecessary anxiety.
iii) Free from social and physhological tensions.
iv) Free from mental problems.
v) Having good self confidence.
vi) Not handicapped physically.
vii) able to work efficiently.

8) What can be done to maintain good health?
Ans: i) Proper nutrition and balanced diet
ii) Proper food habits
iii) Personal and domestic hygiene
iv) Adequate physical exercise
v) Proper recreation, rest and sleep
vi) Clean food, water and air
vii) Keeping away from smoking, drugs and alcohol
viii) Timely vaccination
ix) Avoiding exposure to radiations
x) Proper health education.

9. Write, briefly about the following: i) Personal cleanliness
ii) Eye care iii) Oral hygiene iv) Clean water v) Clean air
vi) Clean food vii) Hygiene
Ans: (i) Personal cleanliness: Personal hygiene refers to the
cleanliness of one’s own body.
Following precautions need to be taken for maintaining personal hygiene:
i] Before and after taking meals, always wash your hands with
soap and water.
ii) Take bath regularly with clean water.
iii] Clothes, especially undergarments, should be changed daily
and wearing of very tight clothes must be avoided.
iv) Clean and regular toilet habits must be adopted for
maintaining good health.
v) The feet should be cleaned everyday and well protected.

(ii) Eye care: Suggestions concerning eye care are given below:
i) Eyes should be protected from bright sunlight.
ii) Television should not be watched continuously for long hours.
iii] Reading in dimlight, or while lying down should be avoided, as it puts
strain on the eyes.
iv] Eyes should be washed with plenty of clean and cold water.
v] Foods rich in vitamin A which is good for eye should be included in
the diet.
[iii] Oral Hygiene: Oral hygiene is mainly concerned with the care of teeth. The yellowing of teeth is due to a sticky film of saliva, food particles and bacteria, and is called plaque. Plaque and cavity formation are often caused by the consumption of sweets. Bacteria present in the plaque convert the sugar into an acid which dissolves away the enamel of the tooth. Ultimately a hole or cavity is formed in the tooth. Plaque formation and other diseases can be avoided by
i] not eating foods like sweets, chocolates and ice – creams
ii] consuming foods such as raw vegetables, carrots, spinach (palak),
radish, cabbage and fresh fruits (the teeth and gums get good exercise
when fibrous foods are eaten),
iii] brushing teeth thoroughly and regularly everyday in the morning and
again before going to bed, and
iv] using fluoride toothpaste.

[iv] Clean water: Provision of safe drinking water is a necessary requirement for maintaining the health of both the individual as well as the community.
[v] Clean air: i) There should be proper ventilation in the house.
ii) Planting of trees purifies air.

[vi] Clean food: Food should be kept covered. Wash the fruits and vegetables before eating.

[vii] Hygiene: Hygiene is defined as the science of health and the prevention of diseases.

10. What are communicable diseases? Give five examples.
Ans: Communicable diseases are the diseases that spread from one person to another by means of air, water, food or physical contact with diseased person and insects.
Examples: Malaria, cholera, tuberculosis, AIDS, and cough.

11. How are communicable diseases spread? List four agents.
Ans: Communicable diseases may be transmitted from infected person to
healthy person in different ways:
i] Direct contact: Infection may be transmitted by direct contact from
skin to skin e.g., leprosy, skin and eye infections, AIDS.
ii] Droplet infection: Spread by direct spray of droplets of saliva during
coughing, sneezing, speaking and spitting, e.g., whooping cough,
tuberculosis, diphtheria, common cold.
iii] Contact with soil: For example, hookworm larvae, tetanus, mycosis.
iv] Though contaminated food and water, as in cholera and typhoid.

12. What is the aim of chlorinating water?
Ans: Chlorinating destroys the micro – organisms present in water.

13. How does pollution affect our health?
Ans: Air pollution causes diseases like asthma, bronchitis and irritation in the eyes and throat.
Similarly, water pollution makes water unfit for drinking. Polluted water causes serious water – borne diseases like cholera, typhoid, dysentery and jaundice. Sound pollution causes head ache, deafness etc.,

14. What first aid steps would you take for.
i) Cuts, ii] Bruises, and ii] Burns?
Ans: i) Cuts: i) Expose the cut, removing whatever clothing may be
there.
ii] Wash the cut with soapy water and then hold it under
cold running water. Make sure that all dirt or other
undesirable material is removed. Use a cotton swab if
necessary.
iii] Dry the cut with sterile gauze.
iv] Apply mild tincture of iodine all over the cut and the
surrounding skin.
v] After the blood flow stops, lower the cut with a clean,
dry, soft and absorbent dressing.
vi] Raise the cut area above the level of the heart, if
possible.
vii] Do not disturb the clot of blood formed over the cut.

ii) Bruises: For treating a bruise, a cold pack or an ice pack is required. Cover the bruise with a cold pack or an ice pack for a few hours. This reduces pain and swelling.

iii) Burns: i) When someone’s hair catches fire, put the fire off with water, if available. Otherwise smother the flames with a thick towel or blanket. Do not let the victim run.
ii) If you catch fire, wrap yourself in a blanket or coat, or roll on the floor or the ground.
Remove clothing that has been soaked in hot oil or boiling water immediately. Do not remove dry, burned clothing or any clothing that is sticking to a burn.
Remove all rings or bracelets that could impede circulation to or away from the burned tissue.
Do not apply ointment, such as petroleum jelly or butter to a burn. Do not cover with cotton that will stick to the burn. Gently wash it with a mild soap and rinse it with water thoroughly. Keep burn area elevated above the level of the heart.

Leave the burnt area uncovered unless it is likely to get dirty or cause pain when it rubs against clothing. In that case, put a light sterile bandage over the burnt area. Change the dressing daily.
Do not pop the blisters. Burn blisters will burst on their own in a few days. Remove the dead skin with a clean cloth and soap.
iii) If you burn your tongue with a hot drink or food take few grains of sugar. Ice cold water can also be used.
iv] Avoid exposing burnt areas to the sun.

Biology (I.C.S.E) Unit – I
Life on Earth

Characteristics of the Living

I. Study Questions.
1. b 2. a 3. c 4. b 5. b

II.
1. Biology 2. Cell 3. Unicellular 4. Cells
5. Oxygen, Carbondioxide. 6. Sea anemone

IV. True/ False
1. False
2. True
3. False

VI.
1. Hen’s egg,
2. A car doesn’t grow, reproduce and respond to stimuli. It does not have any cellular organisation.
3. Non- green plant – mushroom. An animal which does not move about is sea anemone.
4. Microscopic plant- Pencillium, Microscopic animal- Amoeba.
5. All living organisms need food to get energy so that they can do various activities. Food also help in body growth as well as maintenance and repair.
6. Stomata

Test Yourself Page No. 8
1. Yes. There are certain common features between living and non- living things. They are
i) Both possess mass, shape and occupy space.
ii) Both have a structural unit – cells in the living and molecules in the non – living things.

Ans. 2. Table 1. 2 page no. 7

Ans. 4. i) Response : A response is an activity in the living body that results from
a stimulus.
ii) Stimulus :- Anything which produces a response in an organism is called stimulus.
iii) Phototropic : Movement of the shoot system towards sun light.
iv) Geotropic: Movement of the root system downwards in the soil.

Ans. 3. Life Cycle : Living things start their life from a single cell. In case of animals life cycle starts from birth ® growth ® reproduction ® death. In plants life cycle begins from seeds or spores.

Life span : The period during which the life cycle is completed is called the life span.

5. i) Urine, sweat, carbon dioxide.
ii) Carbon dioxide, water vapour.

Test- Yourself page no 10
Ans.
1. Microscope
2. Bacteria virus, Amoeba
3. Table 1.3 page no. 9.

4.
Plant Cell Animal Cell
1. Possess a rigid cell well. 1. Cell wall is absent
2. Chloroplasts are present 2. Chloroplasts are absent

5. Euglena
Extra Fill ups:

6. Aristotle is known as father of Biology.
1. Hydra and sea anemone use tentacles for obtaining food.
2. Botany deals with the study of plants.
3. Zoology deals with the study of animals.
4. Biology deals with the study of living things.

Chapter-7
Our Environment

I. Give differences between the following:
1. Environment and surroundings.
Ans: The term environment is used to denote all living and non – living things. In other words, the living organisms and their surroundings constitute the environment.

2. Food chain and Food Web.
Ans: FOOD CHAIN Process of eating and being eaten; a chain showing what
animals eat.
FOOD Web Network of a number of interconnected food chains is called food
web.

3. Producers and Consumers.
Ans: Green plants which manufacture food, are called producers. Both herbivores and carnivores are called consumers, as these cannot manufacture their own food and consume plants or animals, as their food source.

4. Herbivores and Carnivores.
Ans: Animals which feed directly on plants like cow and goat, are called herbivores or plant eaters. Animals which eat herbivores, such as lion. are called carnivores or animal eaters.

5. Decomposers and Scavengers
Ans: Decomposers: Living organisms which derive their food from the dead and decaying plants and animals are called decomposers.
Scavengers: Animals that feed on dead flesh are called scavengers. Examples : Hawk, crows, jackals, vultures.

II. Define the following terms:
Ecology: Ecology is a branch of Biology which deals with the interaction between the living and the non – living environment.

Ecosystem: The plants and animals together with the non – living environment in a given habitat, form an ecosystem.

Environmental factors: Temperature, light, water, air (oxygen and carbon dioxide), rocks, soil etc are called environmental factors.

Energy flow: In a food chain, transfer of energy takes place from one organism to another in the form of food transfer from producers to herbivores to carnivores. This is called energy pathways or energy flow.

Scavengers: Animals that feed on dead flesh are called scavengers. Examples : Hawk, crow, jackals, vultures.

Population: A population is the total number of individuals (of plants or animals) of the same kind living in one area.

Community: A community is all the plants and animals that live together in one area or habitat.

Food chain: Process of eating and being eaten: a chain showing what animals eat.

III. Answer the following questions:
1. Name the different kinds of living organisms which exist in our environment.
Ans: Plants and animals including human beings (producers, consumers and decomposers).

2. How are the following adapted to live in their respective environment?
Ans: (i) A cactus plant: The stem in these plants has become spongy, so as to store water. Leaves have been reduced to spines in order to reduce loss of water from the plant’s surface. The function of the leaf has been taken over by the stem which has become green.

(ii) Camel: (i) It is capable of adjusting its body temperature to that of the surrounding desert habitat and there by the water loss by perspiration and other means is drastically minimised. (ii) Camel can live without food or water at a stretch for as many as 10 days. When there is no water available to drink, it passes about half a litre of urine which is 10 – 20 times less than what it passes when water is available. (iii) When water is available, the animal can drink about 3 buckets of water (50 litres) at one time.

(iii) Water lily: A waxy waterproof coating is present on the leaves of water lily which prevents their decay in water.

(iv) Hydrilla: The leaves in Hydrilla are long and thin so that the strong water currents are not able to tear them apart.

(v) Palms: In palm tree the leaves become deeply incised or serrated to reduce the effect of wind.

3. Name two biodegradable materials.
Ans: (i) Vegetables (ii) Fruits.

4. Name one non – biodegradable material
Ans: Plastic

5. Name two scavengers
Ans: (i) Vulture (ii) Hawk
6. Name the raw materials used by plants to manufacture their food
Ans: Water, carbon dioxide, sun light, chlorophyll.

7. Which gas is released during the process of photosynthesis?
Ans: Oxygen

8. How have the socio – cultural activities influenced environment?
Ans: Socio – cultural environment has adversely affected the quality of our environment. We do not have clean air to breathe, safe and clean water to drink. Instead, we have congested roads, a highly polluted atmosphere and a large number of tall buildings and industries to cope with the increasing population.

9. Write on the cultural component of the environment.
Ans: Cultural component consists of the human influences on the environment. Man’s ever-increasing numbers and his greed to possess more and more physical comforts of life has greatly modified the natural environment. This modified natural environment or man-made environment is also termed socio-cultural environment.


10. Write in brief about the biotic components of the environment.
Ans: The living component consists of plants and animals including humans. Green plants which manufacture food, are called producers. Animals feed on plants directly or indirectly. Animals which feed directly on plants like cow and goat, are called herbivores or plant eaters. Animals which eat herbivore, such as lion are called carnivores or animal eaters. Both herbivores and carnivores are called consumers, as these cannot manufacture their own food and consume plants or animals, as their food source.

The micro organisms which derive their food from the dead and decaying plants and animals are called decomposers. Decomposers are important in the cycling of nutrients or minerals in nature. Bacteria and fungi act as decomposers.
Scavengers: Animals that feed on dead flesh are called scavengers.

11. Write in brief about the abiotic components of the environment.
Ans: Temperature, light, water, air, rocks, soil etc. are called abiotic components of the environment.
1. Temperature: The temperature is measured by a device called thermometer. Most plants and animals grow well in warm places, but some need a cold climate. Plants and animals show adaptations to live in their particular climate.
2. Light: Green plants need light to make food and to grow. Animals such as earthworms, centipedes, millipedes do not like light. They move away from light. The ultimate source of light and energy is the Sun.
3. Water: All living organisms need water for their sustenance. Water covers 4/5th of the earth’s surface. It makes up 60-70 percent of our body weight. Water is required for growing crops, in industry and for human existence.
4. Air: animals and plants require oxygen to stay alive. Plants, in addition to oxygen, also require carbon dioxide to make food. Carbon dioxide concentration in the atmosphere is going up, leading to an increase in temperature and thus warming of earth (global warming). Wind plays an important role in the dispersal of seeds and fruits.
5. Soil: Without soil, most of the plants would not exist. And in the absence of plants, other forms of life would not exist. The best soil for growing plants is one which is a mixture of clay, silt and sand. Such a soil is called is called loam soil.

12. Give examples of three food chains operating in nature?
Ans: (i) Grass ® Insects ® Birds
(ii) Algae ® Insects ® Small fish ® Large fish
(iii) Grass ® Insects ® Frog ® Snake ® Eagle

13. Why are plants called producers?
Ans: Plants are called producers as they prepare their own food.

14. What is meant by a food web? Explain with the help of a simple diagram.
Ans: Food web is a network of a number of interconnected food chains. Diagram Page No.87 Fig.1.10.

15. What would happen if any of the links is missing in the food chain?
Ans: If any one of the links is missing in the food chain, it will lead to the death of other animals. For Eg: grass Deer Lion. If deer is missing, lion won’t get food as they cannot eat grass and they will also die. If lion is missing deers will eat away all the grass without leaving any grass and finally they will also die because of starvation.

16. “Life would be impossible without plants.” Explain.
Ans: Animals depend upon plants in various ways.
1. For Food – All animals depend for their food, directly or indirectly, on green plants.
2. For Oxygen – Plants give out oxygen during the process of photosynthesis. This oxygen, is used by animals and plants for their respiration.
3. for shelter – Some animals depend on plants for shelter. If plants are not there animals won’t be able to breathe and they won’t get food. Animals also will die.

17. Explain the importance of recycling in the environment.
Ans: When the plants and animals die, their dead bodies are acted upon by decomposers (micro organisms). Decomposers convert the dead bodies into simple compounds which enter the soil. These simpler compounds can be used by plants again. Thus recycling makes the nutrients available to the plants for their growth. Plants are eaten by animals directly or indirectly. Thus these nutrients reaches the body of animals.

18. Mention the role played by the decomposers in an ecosystem.
Ans: Decomposers are important in the cycling of nutrients or minerals in nature. Minute living organisms (called micro – organisms) such as bacteria and fungi act as decomposers. These micro – organisms convert the dead bodies into simpler compounds like CO, N, H O, H S etc. Which enter the soil or are released into the atmosphere. These simpler compounds can then be used again by the plants. This is how minerals are recycled in nature.
19. Justify the statement, “No living organism can live by itself”.
Ans: All living things depend on other living things, directly or indirectly. For instance, a deer needs grass to live, and a lion needs deer to live. In this example, a deer is directly dependent on grass, and the lion’s dependence on grass is indirect. In a similar manner, all the plants, birds, reptiles, fish, insects, etc., are connected to each other, and depend, directly or indirectly, on each other. From this it is clear that no living organism can live by itself.

20. Name three pollutants each of air, water and soil.
Ans: Pollutants of air:- Harmful gases, smoke, dust.
Pollutants of water:- Sewage, industrial wastes, oil spill
Pollutants of soil:- Garbage, fertilizers, pesticides, plastic.


Test yourself
1. Answer the following questions:
(i) Name any four conditions which make life possible on the earth.
Ans: Presence of oxygen, presence of water, presence of atmosphere and right distance of the earth from the Sun are the four conditions that make life possible on the Earth.

(ii) Why is the Earth called a unique planet in the Solar system?
Ans: Moderate temperature, right distance of the Earth from the Sun, right amount of mass and gravity, presence of oxygen, water and atmosphere etc. make the Earth a unique planet in the solar system.

(iii) Into how many spheres is the planet Earth divided? Write a brief note on each
layer of the Earth.
Ans: The planet Earth is also called as geosphere. It consists of three spheres – (i) Lithosphere, (ii) Hydrosphere and (iii) Atmosphere. The outer rocky part around the Earth is called Lithosphere. The depressions in the lithosphere are filled with vast oceans and is called the hydrosphere . The envelope of air surrounding the lithosphere is called atmosphere. Inside of the Earth (geosphere) is also made of layers. At the centre is a solid inner core made up of iron and nickel. Surrounding the inner core is the outer core which is liquid in nature and which is mostly made up of iron, nickel and sulphur. Surrounding the outer core is the mantle. It is made up of molten magma. The outer rocky layer of Earth is called the crust.

(iv) What is atmosphere? Give its composition. Also state uses of two major components of air.
Ans: The envelope of air surrounding the Earth is known as atmosphere.
Composition of the Atmosphere: The atmosphere contains a mixture of the following gases: (i) Nitrogen-78% (approx.) (ii) Oxygen 21% (approx.) (iii) Carbon dioxide (0.03% to 0.04%) (iv) Noble gases-0.09% and (v) Water vapour (approx. 4% of the total volume of air). Besides the above gases, the lower layers contain sulphur dioxide gas, carbon, dust particles, salts and pollen grains, etc.
Uses: (i) Oxygen: it is used for breathing by animals and plants. It helps in burning.
(ii) Nitrogen: In the elemental form nitrogen is absorbed by N2 fixing bacteria which increases the fertility of soil.

(v) State three benefits of the atmosphere.
Ans: (1) It acts as a protective blanket for the Earth. It absorbs most of the harmful radiations such as ultraviolet radiations and X-rays coming from the sun. (2) It is a source of oxygen, which is required for respiration by all the plants and animals. (3) It provides oxygen for burning the fuels for various domestic or industrial purposes.

2. Define the following terms.
(i) Biosphere.
Ans: The part of the Earth where plants and animals exist is called the biosphere.

(ii) Environment.
Ans: The living organisms and their surrounding constitute the environment.

(iii) Habitat.
Ans: The place where the organisms live is called the habitat.

(iv) Natural Environment.
Ans: Both biotic and abiotic components together constitute the natural environment.

3. Name the primary source of energy in the environment.
Ans: Sun

4. Name the three components of the environment.
Ans: Biotic, abiotic and cultural components.

5. Name three abiotic factors of the environment.
Ans: Temperature, air and soil.

* * *